Haftasonu Adana’da partisinin il kongresine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, sevgi gösterileriyle olduğu kadar tepkilerle de karşılandı. Davutoğlu, kendisine sevgi duyanlarla kucaklaştı ama protestocuları görmedi. Basın açıklaması yapmak isteyen Halkevleri üyelerine polis müdahale etti. Çıkan arbede sırasında 2′si kadın 6 kişi gözaltına alındı. Başbakan, Havaalanından Yüreğir Serinevler Spor Salonu’na gidişinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı gibi çocuklara oyuncak dağıttı. Aynı salonda Erdoğan’ın geçmiş yıllardaki konuşmasının ilk cümlesini de kullandı. Davutoğlu’nun ‘Allahınıza kurban Adana’ demesi hemen Erdoğan’ı hatırlattı. Ahmet Davutoğlu, kongrenin yapılacağı salonda bulunduğu anons edilen Adana Büyükşehir Belediyesi’nin MHP’li Başkanı Hüseyin Sözlü’yü yuhalayan bir grup partilinin yakışıksız tavrını da önledi.
Davutoğlu’nun Adana ziyaretinin ikinci durağı Adana Ticaret Odası’nın 120. yılı etkinlikleriydi. Aslında bu bölüm Adanalılar için daha önemliydi. Başbakan’ın Adana özelinde yaptığı açıklamalara bakınca hükümetin Çukurova’yı önemsediği ortaya çıkıyor. Ya da bize öyle geliyor. Kentin, her fırsatta dile getirilen tarım ve sanayi geçmişi Başbakan tarafından da ifade edildi. Adana ve Çukurova’nın geleceğe yönelik taşıdığı yüksek potansiyeli ekonomik sıçrama ve hamle yapma dönüşümü için kullanmak gerektiğini kaydeden Başbakan’la hemfikiriz ancak bu hamleyi kimin, nasıl yapacağı konusunda  karamsarlığımızı da ifade etmek istiyoruz. Zira Davutoğlu’nun da bahsettiği gibi Ortadoğu’daki kan ve gözyaşı öncelikli olarak Adana’ya ve Çukurova Bölgesi’ne büyük zarar verdi/vermeye devam ediyor. Yıllar önce Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi ilan edilmesine rağmen Ceyhan’da enerji yatırımlarının geciktiğini her Adanalı söyler. Adana’da bu alana vurgu yapan Başbakan da ‘yatırımlar yapılması gerekir’ dedi. Doğru, ‘yapılması’ gerekir ama ne zaman ve nasıl yapılacağı meçhul…
Ceyhan’ı enerji yatırımlarıyla sadece Türkiye ve Akdeniz’in değil dünyanın en önemli enerji hatlarından biri haline getirmekte kararlı olduğunu ifade eden Davutoğlu’nun bu söylemlerinin havada kalmamasını diliyoruz. Biliniyor ki kendisinin de belirttiği gibi en kaliteli insan kaynağı ve ticaretine sahip olmamıza rağmen Türkiye’nin işsizlik şampiyonu bir kentiz.
ÇGC BAŞKANI DOSYA SUNDU
Başbakan’ın katıldığı ATO 120. Yılı etkinliğinde basın camiası adına önemli bir gelişme yaşandığını da bizden duymuş olun. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin duyarlı, sorumlu ve değerli başkanı Cafer Esendemir, Başbakan’la kısa bir görüşme yapma imkanı buldu. Esendemir, Ocak ayından bu yana yönetimiyle birlikte ziyaret ettiği basın kuruluşlarından gelen öneri ve talepleri içeren dosyayı bizzat Başbakan’a sundu. Başbakan’dan ‘dosyayı inceleyip ilgileneceğim’ sözü alan Cafer Esendemir’in yerel basının içinde bulunduğu durumu ülkenin en yetkilisine iletmek için harcadığı çabayı takdir etmemiz gerekiyor. Başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere yerel basının yapısal sorunlarına kafa yoran ÇGC’nin açık ve net ifadeler içeren dosyasının Başbakan tarafından ele alınacağına inanmak istiyoruz.
Avrupa Birliği Uyum Yasaları sürecinde yerel basının ayrı bir öneme haiz olduğunu hepimiz biliyoruz.
Başbakan Davutoğlu, Adana ve Ceyhan’a özel enerji, sanayi, işsizlik üçgeni dışında Kurtuluş Savaşı’nda ‘siper’ görevi üstlenmiş Yeni Adana Gazetesi gibi ulu bir çınara sahip Adana basınına da ayrı bir parantez açmalı. Başbakan, Adana’daki söylemlerinde samimi olduğunu tez elden kanıtlamalı.
Sorunların çözümü için gereğini yapmalı…