Seçimin ardından 1 yıl geçti.

Geçtiğimiz 2 yazımda Büyükşehir ve ilçe Belediyelerinin performanslarını kısa özetlerle geçmiştim.

Şimdi tüm Belediyelerin yapması gerektiğini düşündüğüm konular üzerinde duracağım

***

1 - Öncelikle Başkanlar artık “ben” değil kentim demeli. Kenti yönetirken kent dinamikleriyle ortak hareket etmeli ve görüşünü almalı.

2 – Kenti yönetirken,  “bireysel menfaatlerini” değil, kentin menfaatlerini ön planda tutmalı

3 – Kentin öncelikle bir ulaşım master planının yapılması gerekiyor. Yoksa yapılacak tüm köprüler, açılacak tüm yollar yarın bir gün yine eksik kalır.

4 – Belediye Başkanları bütçelerini ergonomik kullanmalı. Kendi önceliklerine göre değil, halkın ihtiyaçlarını öncelemeli. Buna göre bütçesini kullanmalı

5 – Kentin geleceğini şekillendirmeli. 1/25 binlik imar planına uygun plan yapmalı ve bunu uygulamalı. Sık sık bunu değiştirmemeli.

6 – Hizmet kalitesini artırmak için Meclis üyelerini yurt dışına göndermemeli, kent kimliğini oturtmuş, hizmetleriyle Türkiye’de kendini ispatlamış çevremizdeki kentler ziyaret edilmeli. Burada Adana’ya  uygulanabilecek projeler hayata geçirilmeli.

7 – Vatandaşın yaşamını kolaylaştıracak projelere imza atmalı. (Yürüyen merdivenli üst geçit gibi)

8 – Büyükşehir öncülüğünde kentin önceliğinin belirleneceği bir komisyon kurulmalı. Kentin önceliklerine göre Büyükşehir ve ilçe Belediyeleri çalışma yapmalı.

9 – Adana’da Belediye Başkanları, Oda Başkanları, Milletvekilleri ile Adanalı ünlü yazar-çizer, iş adamı ve sanatçıların oluşturduğu bir ”lobi” çalışması yapılmalı. Bu lobi kenti ilgilendiren projelerin Ankara’da takibini yapmalı, her siyasi partiden Milletvekillerinin de bulunacağı bu birliktelikte, projelerin hayata geçirilmesi için kapı kapı dolaşılmalı. (Mesela, 2006’da Kalkınma Bakanlığı Adana’yı tarım kenti ilan etti. Ancak bu konuda bir fiili çalışma yok. Bunun üzerine gidilirse belki de Adana’ya bir katkı sağlanabilir.)

10 – Belediyeler klasik hizmetler dışında büyük proje üretmeli ve bunu en kısa sürede hayata geçirmeli. Özellikle Büyükşehir Belediyesinin Sayın Sözlü’nün adaylığı döneminde açıkladığı projelerin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.

11 – Tüm belediyeler artık peyzajı “sök-tak” zihniyetinden uzaklaşarak kalıcı hale getirmeli. Buradan sağlanacak tasarrufla önemli yatırımlar yapılabilir.

12 – Tüm Belediye Başkanlarının kent kimliğinin ve kültürünün gelişmesine katkı sağlaması lazım. Bunun için nitelikli binaların yapılması, kentin sembol değerlerinin (Taşköprü, büyüksaat gibi) çevre düzenlemesi, bakımı ve ışıklandırmasını yapması gerekiyor.

13 – Tabi tüm bunları yapmak için Başkanlar arasında diyalog çok iyi olmalı.

14 – Kısaca ve özetle Başkanlar oturduğu koltuğun hakkını vermeli.