Akif Kansu Toplantı Salonu’nda açılışı yapılan kurultaya ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Doğanay, İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Çubukçu, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Faruk Yıldırım, ilgili merkez müdürleri akademisyenler, öğrenciler ile Türkçe üzerine çalışan Fransa, Amerika ve Japonya’dan dil bilimciler katıldı. ÇÜ Eğitim Fakültesi İngilizce ve Türkçe Bölümü, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü ve İletişim Fakültesinin paydaş olduğu kurultay, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sempozyum Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Hatice Sofu’nun açılış konuşmasıyla başladı.

Prof. Dr. Sofu: “Kongrelerle Türkçe’nin Bilimsel Olarak İncelenmesini Amaçlıyoruz.”

Prof. Dr. Sofu, yurtiçi ve yurt dışında dönüşümlü olarak iki yılda bir gerçekleştirilen uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

Kurultayın amacını Türkçe’nin bilimsel olarak incelenmesi olarak açıklayan Prof. Dr. Sofu, Türkçe üzerine araştırmaların çoğalmasını amaçladıklarını ifade etti. Prof. Dr. Sofu, uluslararası katılımla 3 gün süren kurultayın Türkçe üzerinde yapılan çalışmaların zenginleştirilmesi ve genç araştırıcıların bu alana yönelmesine katkı sağladığını belirtti.

Prof. Dr. Tükel: “Türk Dili’ni Anlamak Diğer Dilleri ve İnsanlığı Anlamanın da Bir Parçasıdır.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel ise konuşmasına, dilin bilim dalı olarak tarihçesinden söz ederek başladı. Prof. Dr. Tükel, dil çalışmalarının çok eskilere dayanmasına karşın, dilin bilimsel yöntemlerle incelenmesi ve araştırmasıyla uğraşan dil biliminin 20.yy başlarından itibaren bağımsız bir bilim dalı olarak tanındığını söyledi.

Türkiye de dil bilim çalışmalarının Mustafa Kemal Atatürk’ün geniş görüşlülüğünün bir sonucu olarak Türk Dili Tektik Cemiyeti’ni 1932 yılında kurmasıyla başladığını belirten Prof. Dr. Tükel, “Türk Dili Tektik Cemiyeti’nin kuruluşunda Mustafa Kemal Floloji, Lengüistik ve Türk Dili alanlarına işaret etmiştir. 26 Eylül 1932’de Dolmabahçe Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in katılımıyla toplanan 1. Türk Dil Kurultayı’nda ses bilgisi, biçim bilimi, söz dizimi alanlarında çalışmaların yapılmasının planlandığı ve önemli noktaların vurgulandığı görülmektedir. 1932 den günümüze kadar gelen 85 yılda Türkiye’de Türk Dili ve Türk Bilimi çalışmalarının geldiği noktayı anlamak gerekir.” şeklinde konuştu.

Dünya dillerinin bir üyesi olan Türk Dili’ni anlamanın, diğer dilleri ve insanlığı anlamanın da bir parçası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tükel, “Uluslararası Türk Dil Bilim Kurultayı’nın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından farklı salonlarda konuşmacılar bildirilerini sunarken kurultay katılımcıların Tarsus gezisi ile son buldu.