İki gün sürecek olan Biyoteknoloji Günlerinde 6 oturumda sağlık, tarımsal, gıda, mikrobiyal biyoteknoloji alanlarında güncel konular tartışılacak, toksikoloji konusunda da bir panel ve genç biyoteknologların kendi uzmanlık konularındaki sunumları yer alacak. Ayrıca “Biyoteknolojidek Makale Yazımı ve Basımı” konulu bir çağrılı bildiri sunulacak.

 

ÇÜ Ziraat Fakültesi Akif Kansu Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış oturumunda Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezi’nin anlatıldığı tanıtım filmi izletildi.

4. Biyoteknoloji Günlerinin açılış konuşmasını ise Merkez Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar yaptı. Konuşmasına Ankara’daki terör saldırısını kınayarak başladı.

 

“Küresel Sorunların Gittikçe Arttığı Bir Dünyada Yaşıyoruz.”

İklim değişikliği, gıda güvenliği, çevresel bozulma gibi küresel sorunların gittikçe arttığı bir dünyada yaşadığımızı hatırlatan Prof. Dr. Kaçar, hızla artan dünya nüfusu için uygun gıda, su, barınma gibi temel ihtiyaçların çevreyi olumsuz etkilemeden karşılanması konusunun, araştırmaların ve araştırıcıların öncelikleri arasında yer aldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Kaçar, bu küresel sorunları aşmak için bilim ve teknolojinin öneminin her geçen gün daha da arttığına vurgu yaptı.

 

“Dünya Nüfusunun İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Gıda Üretiminin 2030 Yılına Kadar Yüzde 50 Artması Gerekiyor.”

Birleşmiş Milletler’e göre artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için gıda üretiminin 2030 yılına kadar yüzde 50 artması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Nüfus arttıkça kişi başına düşen arazi miktarının daha da azalacağı açıktır. Bu nedenle doğal kaynakların sürdürebilirliğini sağlayacak tüketim ve üretim politikalarının benimsenmesi çok önemlidir. Biyoteknoloji, sürdürülebilir tarım sigortası durumunda olan genetik çeşitliliğin devamlılığının sağlanması ve yeni çeşitlilik kaynakları oluşturması bakımından vazgeçilmez bir araçtır. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ve bu gelişmeler çerçevesinde biyoteknolojinin doğal kaynakların kullanımı ve tükenmekte olan kaynaklara alternatiflerin bulunması yönünde yeni olanaklar sağladığı bir gerçektir. Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bu çerçevede pek çok proje yürütülmektedir. Maddi manevi destekleriyle her zaman yanımızda olan Rektörlüğümüze sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

 

Prof. Dr. Tükel: “Terörün Olmadığı, İnsanların Birbirini Çok Sevip Saygı Gösterdiği Bir Dünya Diliyorum.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel de konuşmasına terörü kınayarak başladı. Prof. Dr. Tükel,

“Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, bütün milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.Terörün olmadığı, insanların birbirini çok sevip saygı gösterdiği bir dünyada yaşamamızı temenni ediyorum.” dedi. Prof. Dr. Tükel, daha sonra Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi hakkında bilgi verdi. Merkezin, ÇÜ Rektörlüğüne bağlı bulunan 30’u aşkın Araştırma Ve Uygulama Merkezinden biri olduğunu anımsatan Prof. Dr. Tükel, “Memnuniyetle söyleyebilirim ki Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, en fazla etkinlik, en fazla başarı gösteren araştırma ve uygulama merkezimizden biri durumunda. Bugüne kadar bu merkezde görev almış tüm arkadaşlarıma, akademisyenlere, araştırıcılara, projelere katkı sağlayanlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

“Biyoteknoloji En Büyük Teknolojik Patlamalarını Gerçekleştirecek.”

Biyoteknolojinin günümüzün en ümit vadeden en önemli alanlarından biri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Seyhan Tükel, “Son yıllarda insan hayatına doğrudan hitap eden teknolojiler çok daha hızlı ilerliyor gibi görünüyorsa da, Biyoteknoloji önümüzdeki 30-40 yılın en büyük teknolojik patlamalarını gerçekleştirecek.” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından eğitimcilere teşekkür belgesi takdim ederken, ilk sunumu Turkish Journal of Agriculture and Forestry & Biochemical Genetics Dergileri Baş Editörü Prof. Dr. Sezai Ercişli yaptı. Prof. Dr. Ercişli, “Biyoteknolojide Makale Yazımı ve Basımında Paradigma Değişimi” adlı sunum gerçekleştirdi.