Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin Ulaştırma Bakanı ve TİB Başkanı’na ‘sakıncalı’ içeriği 4 saat içinde engelleme yetkisi tanıyan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından yeni düzenleme için harekete geçti. Yeni düzenlemede, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunmasının gerektiği hallerde erişimin Başbakan veya Ulaştırma Bakanı’nın talimatıyla engellenebileceğinin yer alması bekleniyor. Bu durumda, talimat gereği ilgili içeriğe erişim engellenecek ve bu karar daha sonra mahkemeye sunulacak. TİB, savcılıklara içerikle ilgili suç duyurusunda bulunabilecek ve mahkeme kararına uymayan servis sağlayıcılara ağır para cezası verilecek.
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeler doğrultusunda, internete erişimin hangi acil hallerde nasıl engellenebileceğini yeniden düzenlemek için harekete geçti. Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği, TİB Başkanı’nın kamu düzeni ve milli güvenlik için 4 saat içinde erişimi engelleme yetkisi Başbakan ya da bakana devredilecek. Engelleme kararı daha sonra mahkemeye sunulacak.
İşte Lütfü Elvan’ın konuyla ilgili açıklaması…
24 saat içinde…
Kamu düzeni ve milli güvenlik ile ilgili olan hususlarda, eğer gecikmesinde herhangi bir sakınca varsa – ki Anayasamızın 22′nci maddesinde bu ifade ediliyor – Başbakanlık veya ilgili bakanlığın bildirimi ile işlem yapılacak.
Başbakanlık ya da ilgili bakanlık “Bu kamu düzeni ve milli güvenliği ilgilendiren bir husustur” diyerek durumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) bildirilecek. TİB de geçici olarak erişimi engelleyecek. Bu noktada 24 saat içerisinde mahkemeye başvurma zorunluluğu getirilecek. Ve TİB de, böyle bir durumda, erişimi engelledikten sonra hemen, 24 saat içerisinde mahkemeye başvuracak.
Uymayana 500 bin TL ceza
Meclis’e hemen getirilmesi beklenen düzenlemelere göre, mahkeme kararını uygulamayan servis sağlayıcılara 500 bin TL’ye kadar ağır para cezaları verilecek ve cezalar yabancı şirketler için de geçerli olacak. TİB de zararlı gördüğü içerikle ilgili olarak savcılıklara suç duyurusunda bulunabilecek.