Av. Katlav, Kurumdan bir personelin ya da wi- fi şifresini temin eden bir ziyaretçinin işleyeceği suç, ne yazık ki hiç ilgisi olmadığı halde kurum yöneticisini zan altında bırakabilecektir. Belediye bir kamu tüzel kişisidir, dolayısıyla 5651 sayılı yasada tanımlanan sorumlu kurumlardan da biridir. Bu nedenle, Belediye başkanlarının çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

 

BENZER KURUMLAR DA AYNI RİSKİ TAŞIYOR

Artık dijital bir sosyal varlık haline dönüşen insan, suç ve suçlunun var olduğu bu sanal dünyada da korunmaya muhtaç olduğunu defalarca dile getiren Av. Katlav, “Ülkemizde de bu amaç doğrultusunda çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış ve 5651 sayılı internet ortamıyla ilgili yasa yürürlüğe girmiştir. Bu yasa özellikle kurumlara çeşitli yükümlülükler getirmektedir. Belediyeler gibi çok sayıda personel çalıştıran kurumlar bu duruma hassasiyetle eğilerek tedbirler almalıdır. 5651 sayılı Kanunun ilgili maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre, Internet yer sağlayıcıları yani sunucu barındırma, kiralama ve hosting hizmeti veren firmalar ile toplu internet kullanım sağlayıcılar, log tutmak zorundadır. Yani log tutmaktan kasıt şudur; Tüm internet trafiğinin günlük olarak kayıt altına alınması, tarih ve saate göre raporlama, arşivleme, yedeklemenin yapılması ve dijital olarak imzalanması, ayrıca gerekli durumlarda, Mahkemeler, Savcılıklar, Emniyet Kuvvetleri, Bilgi Teknolojileri Kurumu ve İlgili Kurumlara kaynak ve Hedef IP adresleri, kullanıcı ve tüm trafik bilgilerinin verilmesidir”

 

YÖNETİCİLER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEK ZORUNDADIR

Av. Katlav, “Kanundaki tanımlamalara uyan, tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel işletmeler, ticari amaçlı ya da ticari olmayan toplu internet kullanım sağlayıcıları bu sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Aksi takdirde çeşitli idari yaptırımlarla karşılaşılabilecekleri gibi, bu kurumların yöneticileri, bazı yüz kızartıcı suçlamalarla da karşı karşıya kalabilir veya ortaya çıkan zararla ilgili olarak, tazminat ödemeye mahkûm edilebilirler. Yargıtay’ın, suçun işlendiği IP numaralarına bağlı olarak tespit edilen ve bu adreslerde faaliyet gösteren kurumları, dolayısıyla bu kurumların yöneticilerini sorumlu tutan çeşitli kararları da mevcuttur.

 

ÜLKEMİZİDE BİLGİSAYAR SİSTEM ANALİSTİ VE UZMANI OLAN TEK AVUKAT

Suç ve suçlunun tespitinde belirleyici verilerden biri olan IP (yani İnternet Protocol) numarası da tek başına yeterli olmayıp yan verilerle desteklenmesi gerektiğine de dikkat çeken Av. Katlav, “Hukuk alanında, çok bilinmeyenli denklemlerden biri olan ve her sorunun cevabının aynı olmadığı bu yeni dava türleri ise artık bilişim alanında üst düzey bilginin yanı sıra bu alana özgü hukuk bilgilerinin birlikte yoğrulduğu özel bir uzmanlık gerektirmektedir. Klasik savunma ve iddia-ispat yöntemleri bu anlamda geçerliliğini kaybetmiştir. Yılda milyonlarca siber saldırının gerçekleştiği ülkemizde kurumlar, hem kendilerinin hem de diğer insanların mağduriyetini engellemek için gerekli önlemleri almak zorundadırlar. Sistemlerini, özellikle veri tabanlarını korumak ve saldırı yapanı tespit etmelerini sağlayan güvenlik sistemlerini de hayata geçirmek büyük önem arz etmektedir. Ancak bu şekilde hukuki süreç başlatılıp, sorumlular yargı önüne çıkartılabilir.” Şeklinde konuştu.