Verimli üretim süreciyle enerji sektörünün ihtiyaçları için ‘yağlı’ ve ‘kuru’ olmak üzere güç, dağıtım ve özel sargılı transformatörler üreten Beta Transformatör firması, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 20 bin metrekarelik ‘kuru tip’ tesisinde çevreci enerji kullanarak sektöründe fark yaratıyor. Firma, 4 bin metrekarelik çatı üzerine kurduğu 0.5 MWATT fotovoltaik panellerle hem aylık tükettiği elektriği karşılıyor hem de ürettiği elektriğin fazlasını satıyor.

ELEKTRİĞİN FAZLASINI SATIYOR

Firmalarının aylık elektrik tüketiminin ortalama 10 bin lira olduğunu aktaran Beta Transformatör Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Cenk Dağsuyu, bu tüketimi panellerden karşıladıklarını söylüyor. Dağsuyu, “Üretimimiz ise, aylık 32 bin lira. Her ay 22 bin liralık elektriği Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye sistem üzerinden satışını gerçekleştiriyoruz” diyor. 2015 yılında 3 milyon avroluk yatırımla Alman teknolojisiyle kuru tip döküm tesislerini kurduklarını ifade eden Dağsuyu, bu yatırımla yüzde 30 büyüme sağladıklarını da vurguluyor. Dağsuyu, üretim tesisine kazandırdıkları güneş panelleriyle çevreci ürünü çevreci enerji kullanımıyla ürettiklerini, bu üretimle de sektörlerinde ilk olmayı başardıklarını dile getiriyor.

AĞIR ŞARTLARA UYGUN

Çevreci özellik taşıyan ve üretimi de çevreci olan kuru tip transformatörlerin avantajları hakkında da bilgi veren Beta Transformatör Genel Müdür Yardımcısı Dağsuyu, özel ve uluslararası standartlara uygunluğu sayesinde transformatörlerin yüksek rakımda ve deniz ortamlarında kullanılabildiğini söylüyor. Dağsuyu, kuru tip transformatörler için, “Yanıcı değildir ve kendi kendini söndürme özelliği vardır. Neme karşı dayanıklıdır. Çevre kirliğine sebep olmaz. İzolasyon malzemesi içeriği halojen, nitrojen ve azot içermez. Sıvı içermediği için sızdırma riski yoktur. Yerinde bakım-onarım hizmeti vardır. İletim ve kurulum maliyetleri azdır. Soğutma ile trafonun nominal gücü yüzde 40 artırılabilir” ifadelerini kullanıyor.