Prof. Dr. Yüceer hazır suların yeni doğan bebeklere verilmemesi gerektiğini söyledi. Şebeke sularının hazır sulara oranla daha besleyici olduğunu belirten Prof. Dr. Yüceer, kontrollü şekilde verilen şebeke sularının tercih edilmesinin doğru olacağını söyledi. 

Evlerimize, ofislerimize giren şişe/damacana suları ne kadar güvenli? Bu sular sağlık açısından riskli mi? Hazır su mu, yoksa şebeke yani çeşme suyu mu daha kaliteli? İşte tüm bu soruların yanıtını Çukurova Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer verdi.

 

“Bebek, Çocuk ve Yaşlılara Hazır Su Vermeyin!”

Prof. Dr Yüceer, marketlerde satılan hazır suların daha sağlıklı olduğuna yönelik toplumda genel bir kanı olduğunu dile getirerek, kalsiyum ihtiyacı yüksek olan yeni doğan bebeklere, çocuklara ve yaşlılara hazır su içirilmemesini önerdi. Prof. Dr. Yüceer gerekçelerini de şöyle açıkladı; 

“Su, insanın hem susuzluğunu gideren hem de vücudumuzun ihtiyacı olan minerallerin sağlanması açısından önemli bir besin maddesi. Büyükşehirlerde denetimli verilen şebeke sularında bu mineraller yüksek oranda bulunuyor. Ama buna rağmen toplumda halen, hazır su mu? yoksa musluk suyu mu tüketilmeli? konusuyla ilgili çeşitli görüşler bulunuyor. Öncelikle şunu rahatlıkla belirtmem gerekirse, Adana’daki şebeke suları tamamen güvenilir. Her gün düzenli olarak yönetmelik şartları gereğince de kontrol ediliyor. Bu da göz önüne alındığında kalsiyuma daha fazla gereksinim duyan bebekler ve yaşlılar hazır su yerine musluk suyu tüketmeli. Eğer sürekli hazır su tüketiliyorsa da çocuğunuza peynir yumurta gibi kalsiyum mineral, yaşlılara da eczanelerden kalsiyum tabletler almanız gerekiyor.”

“Suyu 5 – 10 Dakika Dinlendirerek İçin.”

“Şebeke suyunu da kullanırken; musluktan doldurur doldurmaz içmek yerine, içerisindeki serbest klorun terk edip çıkması veya klorürün tuz haline gelmesi için, sürahide şişede yada bardağımızda en az 5-10 dakika suyu dinlendirmemiz daha doğru olacaktır.”