İnternet bağımlılığının internetin aşırı kullanılmasına yönelik isteğin önüne geçilememesi, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın önemini yitirmesi, yoksun kalındığında aşırı sinirlilik hâli ve saldırganlık ortaya çıkması ve kişinin iş, okul, sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması olarak tanımlayan Uzm. Dr. Nehir Kürklü, “Özellikle internet erişiminin giderek kolaylaşması, internet erişimi sağlayan cihazların kullanımının yaygınlaşması ve akıllı cep telefonları olarak nitelendirilen cihazların çok yaygın bir şekilde kullanılması beraberinde internet bağımlılığı riskini de arttırmakta” dedi.

İLK KEZ 1996 YILINDA TERİM OLARAK KULLANILDI
İnternetteki kolay ulaşımın aynı zamanda kişinin ihtiyaç duyduğu haz, benlik saygısı, sosyal statü, kendini iyi hissetme gibi unsurları hızlıca elde ettiği algısına neden olduğundan bağımlılık riskini arttırdığının altını çizen Uzm. Dr. Kürklü, “Dünyada ilk kez 1996 yılında kullanılan internet bağımlılığı terimi literatürde bilgisayar bağımlılığı, siber bağımlılık, online bağımlılık, net bağımlılığı, patolojik internet kullanımı, sorunlu internet kullanımı, kompulsif internet kullanımı, teknoloji bağımlılığı gibi pek çok terimle de ifade edilmektedir” diye konuştu.
İNTERNETİN BAŞINDA SAATLER HARCAYANLAR DİKKAT!
İnternet bağımlılığı için uyarı sinyallerinin bulunduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kürklü, “Yalnızca birkaç dakika harcamaya niyetli olunduğu halde, bilgi aramak için saatler harcamak, çalışma arkadaşları, özel arkadaşlara ya da eşe bilgisayar başında geçirilen zaman hakkında yalan söylemek, monitörün başına her oturuşta saatlerce kaldığı için fiziksel sorunlardan muzdarip olmak, sürekli bir sonraki internet oturumunu iple çekmek, aranılan bilgiyi bulmaya hep bir adım kaldığını düşünmek bu uyarı sinyallerinden birkaçı” ifadelerini kullandı.
UYARI SİNYALLERİ ÖNEMLİ
Bilgisayardan uzak kalındığında canın bilgisayar çekmesinin internet bağımlılığı uyarı sinyalleri arasında yer aldığını sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Kürklü şöyle devam etti: “Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaktan daha kolay bulmak, e-postada bir şey var mı diye bakmak için zorlayıcı bir istek duymak, internete girmek için yemek öğünlerini, dersleri ya da randevuları boş vermek, bilgisayar başında bu kadar fazla zaman geçirildiği için suçluluk duyma ve büyük bir zevk alma arasında gidip gelmek diğer sinyaller olarak sıralanabilir.”
“BAŞTA ÇOCUKLAR VE GENÇLER ETKİSİ ALTINDA”
İnternet bağımlılığının şiddetli olduğu vakalarda kişi bilgisayar başından ayrılamadığı için uzun saatler yemek yiyememekte, tuvalete gidememekte ve uzun süre hareket etmediğinden dolayı emboli riski gibi ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığına vurgu yapan Uzm. Dr. Kürklü, “Tüm bu bilgiler ışığında dünyada ve ülkemizde sosyal hayatı etkilemeye başlayan internetin, başta çocuklar ve gençler olmak üzere nüfusun büyük çoğunluğunu etkisi altına aldığı görülmektedir” dedi.