Bu kavun çeşitleri BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ile yapılan ortak çalışmalarla Türkiye kavun yetiştiriciliği bölgelerinde önemli kayıplara neden olan Fusarium hastalığının 0,1, 2 ırklarına da dayanıklı hale getirildi.

Kuraklığa Karşı Yetişebilen Yeni Çeşitler Özel Sektörün de İlgisini Çekti

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucunda yağışların azalması ve su kaynaklarının sınırlanması karşısında, önümüzdeki birkaç on yılda tarımda oluşabilecek olumsuzlukları şimdiden görerek, bundan etkilenmeyi en aza indirmek için Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ortak proje yaptı. Proje sonunda 3 adet F1 hibrit kavun çeşidi geliştirildi. Çeşitlerin üreticilere ulaştırılması için de tohum firmaları ile tanıştırılması gerçekleştirildi. Tohum firmaları tarafından beğeni kazanan kavun çeşitlerinin tohumları önümüzdeki yıllarda sahadaki yerini alacak.

 

Susuz Yetişen Kavunda Sona Gelindi

Çalışmayla ilgili bilgi veren Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan “Kuraklığa Dayanıklı Kavun” projesinin son aşamasına gelindiğini anlatarak, “Kuraklık ve Fusarium isimli toprak hastalığına (0, 1 ve2 ırkları) dayanıklı”, kırkağaç tipinde, farklı meyve şekillerine sahip (Oval, damla ve yuvarlak) 3 adet F1 kavun çeşidi tohum firmaları ve üretici ile buluşmaya hazır, son aşamaya gelmiştir.” dedi.

 

Hem Kuraklığa Dayanıklı Hem de Toprak Hastalığına

Prof. Dr. Yıldız Daşgan, kuraklığa dayanıklılık üzerine Çukurova Üniversitesi’nden kendisinin, BATEM’den de Dr. Mine Ünlü’nün Fusariumhastalığına dayanıklılığa karşı çalıştığını belirtti. Önemli sonuçlar aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Daşgan açıklamasına şöyle devam etti;

“Bu proje, araştırma yapan kamu kurumlarında üretilen bilgilerin, teknik ve teknolojilerin hayata geçirilmesine güzel bir örnek oluşturmaktadır. İklim değişikliği tehdidi altında bir bölgede bulunan ülkemizde, önümüzdeki on yıllarda sorun olmaya başlamasının büyük olasılık dahilinde olan kuraklık stresine dayanıklı ve ayrıca ülkemizde kavun yetiştirilen alanlarda önemli bir toprak hastalığı olan Fusarium’un 3 ırkına birden dayanıklı kavun F1 çeşitleri, özel tohum firmalarının beğenisini kazanmıştır. “Kırkağaç” kavun tipi açık sahada kavun yetiştirilen bölgelerde en çok aranan tiplerin başında gelmektedir. Bu çeşitleri geliştiren kurumlar ve ıslahçıları tarafından resmi prosedürlere uygun olarak özel tohum firmalarına devredilecek çeşitler buradan da üreticilerle buluşacaktır.”