Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Bisiklet Kulübü ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencileri akademik bilgilerini hem spor hem de hobileri olan bisiklet kullanımında uygulamaya koyarak “3 Teker” isimli elektrikli bisiklet tasarladı.

Bisiklet Kulübü ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencilerinden Mustafa Topal ve Remzi Can Akile bir yılı aşkın süre çalışarak Doç. Dr. Caner Enver Özyurt ile Yrd. Doç. Dr. Durmuş Ali Bircan danışmanlığında planladıkları “3 Teker” isimli projeyi hayata geçirdi. Projeyi bir bütün olarak ele alan öğrenciler, yapmayı planladıkları bisikleti bilgisayar destekli tasarım ve analiz programları kullanarak tasarlayıp analizlerinin yapılmasından, şase, kaporta, elektrik tesisatının yapımına kadar her aşamasında özveriyle çalışarak bu projeden ödül aldı.

TUBİTAK Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmasına “3 Teker” isimli projeleri ile katılan Mustafa Topal ve Remzi Can Akile, Kayseri Bölge Birinciliği ödülü ile özenli çalışmalarının ve harcadıkları emeklerinin karşılığını aldı. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt ve Yrd. Doç. Dr. Durmuş Ali Bircan ile öğrenciler Mustafa Topal ve Remzi Can Akile Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret etti. Öğrenciler ve danışman akademisyenleri Prof. Dr. Kibar’a 3 Teker projesi ve ödülle ilgili bilgi verdi. Kısa bir sunum yapan öğrenciler ödüllü öğrenciler, analiz ve imalatını gerçekleştirdikleri elektrikli bisiklet ile bisiklet kullanımını daha cazip kılma amacını hedeflediklerini söyledi.

Diğer 3 tekerlekli elektrikli bisikletlerden en büyük farklarının sıradan bisikletlerin dezavantajlarını ortadan kaldırarak, çevreci yapısı ile her yaştan insana hitap eden, bir yandan spor yaptıran bir yandan da gündelik ihtiyaçlarını karşılayan bir araç imal ettiklerini belirten öğrenciler şunları kaydetti;

“Aracın bağımsız olarak pedalla çalışıyor olması, sağlıklı yaşam için gerekli sportif faaliyetleri de sağlamış oldu. Rüzgâr ve yağmur gibi kötü hava koşullarından korunacak, uzun mesafeleri elektrik motoru desteği ile daha az yorularak ve konforla pedallayacak, geniş hacmi sayesinde iki kişi seyahat etme imkânına sahip olacak ve yaptığınız alışverişlerinizi aracınızın bagaj kısmında rahatlıkla taşıyabileceksiniz. En önemlisi trafikte fark edileceksiniz. Bildiğiniz gibi ülkemizde bisiklet kazalarının büyük bir çoğunluğu araçların bisiklet kullanıcılarını hiçe sayan tavırlarından kaynaklıyor. 3 Teker ile bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. Üzerindeki sinyalizasyon sistemi ve aracımızın hacmi sizi tamamen görünür kılıyor. Aracımız tamamen motor desteği ile 35 km mesafe kat ediyor ve 50 km/s hıza ulaşıyor. Elbette çevirdiğiniz her pedal kat ettiğiniz mesafeyi arttıracaktır. Kabuk tasarımında kullandığımız kompozit bir malzeme olan fiberglas ve şasi kısmında kullandığımız alaşımlı alüminyum sizi olası dış etkenlerden koruyarak güvenliğinizi sağlıyor. Ürettiğimiz “3 Teker” ile spor yapmaktan keyif alacak, güven ve konforla pedallayabileceksiniz.”

Rektör Prof. Dr. Kibar, Saatte 50 Km Hıza Ulaşan Elektrikli Bisiklet İle Kampüs Turu Yaptı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise doğayla iç içe bir üniversitede öğrencilerin bilgi ve birikimlerini, hayatı daha da rahatlatıcı kılacak projelerle tamamlayarak üniversite yaşamına bir değer koyduklarını ifade ederek araştırma üniversitesi olma sürecinde öğrencilerin, akademisyenlerin ve tüm üniversite kadrosunun bilimin ışığında araştırma ve geliştirme projeleri yapmasının gurur verici olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kibar, ayrıca öğrencilerin hem hobileri olan hem de spor yaparak zinde kaldıkları bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı amaçladıkları projelerinin ödül almasının ise, yapılan ürünün tescillenmesinde de önemli bir aşama olduğunu ifade etti. Öğrencileri ve danışman akademisyenleri tebrik edip, projenin araştırma ve geliştirme sürecinin devam ettirilmesini isteyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, 3 Teker isimli bisikleti de deneyerek kampüs turu yaptı.