TÜBA Nedir?

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) yasası gereği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na bağlı, tüzel kişiliği olan, bilimsel, idari, mali özerkliğe sahip bir kurum. TÜBA'nın kuruluş amacı Türkiye'de tüm bilim alanlarında araştırmaları, bilimci kişiliğini, araştırıcılığı özendirmek, bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak, gençleri, bilim ve araştırma alanına yöneltmek, Türkiye'deki bilimcilerin ve araştırmacıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak, bilim ve araştırma standartlarının uluslararası düzeye çıkartılmasına yardım etmek.

 

Üyeler Nasıl Seçiliyor?

Akademi'de; asli üye, asosiye üye ve şeref üyesi olmak üzere üç tür üye bulunuyor. Asli ve asosiye üye sayısı, her birinden 150 olmak üzere toplam 300 üyeden oluşuyor. Şeref üyeliği sayısında herhangi bir sınırlama getirilmiyor. Asli ve asosiye üyeler her yıl sonunda o yıl içinde yaptıkları çalışmalarla gelecek yıl yapmayı planladıkları araştırmaları birer rapor halinde Akademi Konseyine sunuyorlar.

Asli Üye; Türkiye Cumhuriyeti uyruklu seçkin bilim adamları arasından seçiliyor. Ulusal veya uluslararası saygın kuruluşlardan ödül veya madalya almış olmak, kendi adıyla anılan keşif, icat, teori ve modellere sahip olmak ve/veya adı klasik kitaplara veya derleme makalelerine geçmiş olmak; uluslararası bilim atıfları kataloglarında genel kabul görmüş yüksek sayıda atıf almış olmak esas sayılıyor.

Asosiye Üye ise asli üye olmaya aday yetenekli genç bilim adamları arasından seçiliyor.