Gelmek istediğimiz noktalardan biride buydu. Ulaşmak istediğimiz en önemli hedefti beklide. Birçok dış etken nedeniyle, bir amaç uğruna yan yana gelmekte zorlanan günümüz insanlarına inat birlikteliği yaratmaktı. Korkunun değil, yarınlarımızda omuz omuza vererek umudun yüreklerimizi ele geçirmesini sağlamaktı. Ötesi berisi altı üstü değil tamda burasıydı gelmek istediğimiz yer. Bir balığın özgürce yüzebilmesi için nehirlerde, mücadelesini esirgemeyenleri bir araya getirmekti.

Her 2 yılda bir yapılan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Öğrenci Kurultayı, 20-21 Mart 2015 tarihinde ÇMO Antalya Şube tarafından çok başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi kampüsünde gerçekleşen kurultaya, farklı üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümünde okuyan toplam 450 öğrenci ve Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mert GÜVENÇ, ÇMO İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Samsun Şube yönetim kurulları, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent TOPKAYA, Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan CİVELEKOĞLU ve belediyelerin temsilcileri katılım sağladı. Kurultayın açılış konuşmasını ÇMO Antalya Şube Öğrenci Komisyonu Temsilcisi Emre ASLAN yaparak katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. Protokol konuşmasında Antalya Şube Başkanı Erdal ÖZDEMİR; çevrenin ve çevre mühendisliğinin artan öneminden bahsedip, çalışma alanları hakkında bilgi vererek, çevre görevlisi ibaresinin kabul edilemeyeceğini belirtti. ÇMO Genel Başkanı Mert GÜVENÇ; oda süreçlerinin işleyişi hakkında bilgi vererek, bu süreçlerin gönüllülük esasıyla yapıldığını belirtti. TMMOB’a yapılmak istenen müdahalenin nedenleri hakkında kısa bilgiler aktardı.

Protokol konuşmaları sonrasında, kurultaya katılım sağlayan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı ve şube yönetim kurullarına öğrenciler sorular sorarak yöneticilerin cevap vermesi sağlandı. Kurultayda sunumlar 6 konu başlığı altında gerçekleştirildi. Bu 6 konu başlığında sunumlar, toplam 13 Üniversitenin Çevre Mühendisliği bölümünde okuyan ve Çevre Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonunda yer alan öğrenciler tarafından yapıldı. Sunumların konuları ve sunumları gerçekleştiren komisyonların isimleri sırasıyla;

Çevre Görevlisi Süreci” (Adana ve İzmir Öğrenci Komisyonları) , “Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Staj” (Samsun ve Antalya Öğrenci Komisyonları), “Mesleki Mücadele ve Örgütlenme” (Ankara, Kocaeli, Bursa Öğrenci Komisyonları), “Çevre Mühendisliği’nin Güncel Çalışma Alanları” (Çanakkale ve Trakya Öğrenci Komisyonları), “Çevre Mühendisliği’nin İş Sağlığı ve Güvenliğine Bakışı” (İstanbul ve Balıkesir Öğrenci Komisyonları), “Çevre Sorunlarında Çevre Mühendisliği’nin Rolü ve Çevre Etiği” (Isparta ve Mersin Öğrenci Komisyonları) şeklinde oldu.

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube öğrenci komisyonumuzda yer alan Selim Kazıcı ve Su Turan’ın gerçekleştirdiği “Çevre Görevlisi Süreci” konulu sunumları çok başarılıydı ve en iyi sunumlardan biriydi.

Odamızın öğrenci komisyonlarında yer alan öğrencilerin hazırladığı sunumlar, 2 gün boyunca tartışılıp kafalardaki soru işaretleri giderilmeye çalışıldı. Mesleki ve çevresel konularda mevcut bilgilerine yenilerini ekleyerek deneyim kazandılar. Mesleğine, geleceğine, meslek odasına, yaşamın sürdürülebilirliği ve yaşanabilir bir çevre için mücadeleye sahip çıkan genç çevre mühendisi adayları, oda süreçlerinde harcadığımız emeklerin boşa olmadığını bir kez daha gösterdi.

Kurultayda büyük emek harcayan ÇMO Antalya Şube Yönetim Kuruluna, kurultayla özel olarak ilgilenen Ece CEPHANECİ’ye, Akdeniz Ünversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi öğrenci komisyonlarına yürekten teşekkürler.

Biz büyük bir aileyiz

Kederde de sevinçte de hep birlikteyiz

Aynı sofradandır bağdaş kurup yediğimiz lokmalar.

Aynı açıdan bakar çevre katliamlarınla gözlerimiz.

Biz büyük bir aileyiz… kenan