Avrupa Birliği bugünlerde büyük bir tartışmanın içinde. Fakat bu tartışma ne mülteci sorunu ne de ekonomik kriz ile ilgili. Avrupa, başta Belçika olmak üzere bölgede çok sevilen ve tüketilen patates kızartmasıyla ilgili.
Avrupa Komisyonu, Belçika’da çok yaygın olan ve neredeyse adım başı bulunan kızarmış patates büfelerinin düzenlenmesini istedi. Patates kızartmasının üretimi sırasında akrilamit oluşumuna sebep olan çift kızartma metodunun uygulandığını ifade eden komisyon, “120 derecenin üzerinde kızartılan besinlerde zararlı maddeler oluşuyor. Buna bir düzenleme getirilmesi gerek” dedi.
Fakat Avrupa Komisyonu’nun bu hamlesi Belçika’dan tepki çekti. Belçika Turizm Bakanı Ben Weyts, kültürel birliktelik dolayısıyla komisyonun bu kararı gözden geçirmesini isterken, “Bu karar ülkenin zengin gastronomik geleneğini yok eder. Bizim leziz patates kızartmalarımız geleneğimiz dolayısıyla lezzetli ve bu bizim kültürel geleneğimiz. Avrupa Birliği bunu yasaklarsa bu utanç verici olur” dedi.
Bu gelişmelerin ardından Avrupa Komisyonu’ndan bir sözcü, “Komisyonun Belçika’nın patates kızartmasını yasaklamak gibi bir amacı yok. Sadece yemekteki kanserojen maddelerin oluşmaması için bir düzenleme yapmak istiyoruz” dedi.
AB’ye giriş sürecinde Türkiye’den de kokoreç, çiğ köfte ve midye gibi ürünlerin yasaklanması gündeme gelmiş ve Türkiye’de büyük tartışmalar yaşanmıştı. Belçika’da tüketilen patates kızartmaları iki kere kızartılırken, bu sayede içi yumuşak, dışı çıtır oluyor.