Cansu ÇAMLIBEL-Hürriyet
DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon, örgütün Suriye’deki başkenti Rakka’yı düşürmek için hızla ilerlerken Esad rejimi de İran destekli Şii gruplarla birlikte Deyrizor–Ebu Kemal hattına doğru hareketlendi. İran’ın Irak’ın içinden geçerek Mayadin, Deyrizor, Palmira, Şam hattı üzerinden Lazkiye’ye ulaşan bir Şii koridoru açma hedefi uzun zamandır ABD’nin radarında. Ancak ABD’nin İran’ın Akdeniz’e açılma projesini engellemeye yönelik agresif tutumunu Rakka savaşı nedeniyle esnettiği ortaya çıktı. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon İran destekli Şii milislerin Fırat Nehri vadisine doğru ilerlemesiyle ilgili olarak “Bizim koalisyon olarak hedefimiz DEAŞ’ı yenmek. Başkaları da bu hedef için savaşacak ve kazanacaksa biz bundan son derece memnun oluruz” dedi.

ABD RAHATSIZ DEĞİL

Hafta başında ABD ilk kez Suriye ordusuna ait bir savaş uçağını vurmuş hemen ertesi günü ise İran yapımı Şahit 129 tipi bir İHA’yı düşürmüştü. Bu gelişmeler üzerine Washington ile Moskova arasında tansiyon yükselmişti. Ancak yaşanan gerilime rağmen ABD, Esad rejimi, Rusya ve İran destekli Şii milislerin Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesini sağlayacak eylemlerinden rahatsızlık duyulmadığını bildirdi.

‘HEDEF DEAŞ İSE...’

DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Dillon cuma günü Bağdat’tan telekonferansla ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlanarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dillon’a Suriye’de rejime destek Şii milislerin Tanf, Ebu Kemal, Deyrizor hattına doğru hareketlenmesinin ABD ordusu açısından potansiyel bir tehdit olarak görülüp görülmediği soruldu. Zira ABD, İran yapımı İHA’yı da tam bu bölgede Tanf’ın biraz kuzeyinde vurmuştu. Dillon Şii milisler konusunda şunları söyledi; “Koalisyon olarak işimiz DEAŞ’ı yenmek ve Rakka’nın düşürülmesi. Eğer başkaları da DEAŞ’la savaşmak ve kazanmak istiyorsa bu kötü bir şey değil ve bununla bir sorumuz yok. Yeter ki, bu çabalar bizim çabalarımızla uyumlu eylemler olsun.”

ŞAM İLE KOORDİNASYON RUSYA ÜZERİNDEN

“Amerikan ordusunun DEAŞ’la savaş nedeniyle rejim ya da Şii milislerle ilgili meseleleri öteleme gibi yeni bir politikası mı var’”şeklindeki soruya ise Dillon, ‘Rakka düştükten sonra işlerin nereye doğru gideceğini şimdiden kestiremediğini’ söylemekle yetindi. Dillon, sahada Esad rejimiyle herhangi bir irtibat ya da koordinasyon içinde olmadıklarını, iletişimi sadece Rusya üzerinden sağladıklarını da ekledi.

MCGURK: İRAN KAZANIMLARIMIZI RİSKE ATIYOR

ABD’nin DEAŞ Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk iki gün önce İsrail’de katıldığı Herzliya Konferansı’ndaki konuşmasında İran’ın Suriye’deki siyasi emellerinin engellenmesi gerektiğine dikkat çekmişti. İran’ın Ürdün ve İsrail sınırlarına milislerini yerleştirerek koalisyonun DEAŞ’a karşı kazanımlarını tehlikeye attığını savunan McGurk, “DEAŞ temizlendikten sonra tüm yabancı güçlerin o bölgeleri yerel güçlere terk etmesi gerekiyor. Tüm yabancı güçler Suriye’yi terk edecek. Nokta” demişti.