AP Genel Kurulu'nun 11-14 Eylül tarihlerinde Strazburg'da gerçekleşeceği oturumların nihai taslak gündemine göre, “Türkiye-AB ilişkileri”, 12 Eylül Salı günü akşam üstü görüşülecek. Oturum sırasında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı da olan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin bir konuşma yapması bekleniyor.
7-8 Eylül tarihlerinde AB Dönem Başkanı Estonya'nın başkenti Tallin'de gayri resmi bir toplantıda buluşan AB Dışişleri Bakanları'nın birçoğunun Almanya'dan gelen “Türkiye ile AB müzakerelerine son verelim” çağrılarını paylaşmadıkları, Türkiye ile diyalog kanallarının açık tutulmasından yana oldukları belirtilmişti.
Federica Mogherini de hafta başında Slovenya'da yapılan bir toplantı Türkiye-AB arasındaki üyelik müzakerelerinin devam ettirilip ettirilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, “Türkiye bölgede önemli bir ortak ve hala AB’ye aday ülke. Bu nedenle Türkiye ile konuşmaya devam edeceğiz” karşılığını vermişti.
AP Genel Kurulu ise. geçen Temmuz ayında Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu büyük bir çoğunlukla kabul etmişti. Ancak Genel Kurulu'nun kararının “tavsiye” kararı niteliğini taşıdığı, AB Konseyi açısından bir bağlayıcılığının bulunmadığına dikkat çekiliyor.
“Türkiye-AB İlişkileri”nin ele alınacağı Salı günkü görüşmeler sırasında Venezuela ve Kuzey Kore'deki durum ile göçmenlere ilişkin son gelişmeler gibi konular da tartışılacak. Bu konularda da Federica Mogherini'nin birer açıklama yapması öngörülüyor.