Karar gazetesinden Hilal Öztürk'ün haberine göre, Emniyet darbe girişiminden sonra kaçak 60 bin kaçak FETÖ'cü için Interpol'e bildirim yaptı. Ancak Interpol sayının fazla olması gerekçesiyle ‘güven sorunu' olduğunu belirterek, Türkiye'yi askıya aldı. Böylece FETÖ firarileri başta Avrupa ve ABD olmak üzere birçok ülkede rahatlıkla gezebildi. Çünkü FETÖ mensubu yakalanmadan yurtdışına kaçtığında mevcut pasaportuyla gezebiliyor. Sistemde isminin üzerine bir tahdit gözükmüyor.
Ülkelerin aradıkları şahsa ait pasaport bilgilerini kaydettikleri veri tabanı, Interpol GBT'si olarak da biliniyor. Bu veri tabanına kayıtlı olan pasaport numarasını dünyanın neresinde olursa olsun sisteme takıldığı anda Interpol harekete geçiyor ve kaçak şahıslar için gözetim işlemi yapılıyor. Ancak iddaya göre, Interpol'ün bu kararı FETÖ'cülerin bu veri tabanına girmesini engelledi.

'TÜRKİYE BİR YILDIR KARARIN DEĞİŞMESİ İÇİN ÇABALIYOR'

Türkiye yaklaşık bir yıldır Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'nın kararını değiştirmesi için girişimlerini sürdürüyor. İsimlerin rastgele belirlenmediği, FETÖ'den aranan binlerce kişiyle ilgili adli soruşturmalar yapıldığı Interpol Genel Sekreterliği ile paylaşıldı. Bu isimlerin yıllardır süren hukuki soruşturmalar sonucunda tespit edildiğinin belirtildiği öğrenildi.