2000’li yılların başından itibaren Adana, Mersin ve Hatay’da ekonomik hayatı atağa geçirmesi umuduyla Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi, Çukurova Bölgesel Havaalanı, Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde tersanelerin kurulması, Adana Sağlık Turizmi Serbest Bölgesi, Hassa Tüneli, Yenice Lojistik Üssü, Adana’nın bilişim merkezi haline getirilmesi, Mersin-Antalya karayolu ve Adana Tepebağ Turizm Projesi gündeme getirildi. Bu 10 büyük proje enerji, lojistik, bilişim, sağlık ve turizm sektörlerinde heyecan yaratsa da hiçbirinde sonuca ulaşılamadı. Bazı projelerin temeli atıldıysa da onlar da henüz tamamlanamadı.
 
İNŞAAT SÜRECİ BİLE HAREKET GETİRİR
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Refleks Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, kimileri milyarlarca dolarlık yatırımı ifade eden bu 10 büyük projenin gerçeğe dönüşmesi aşamasında bile bölge ekonomisinde sıçrama sağlanacağını belirtti. Bu projelerin hepsinin, bütçe ayrıldığında teknik olarak 3 yılda hayata geçirilebileceğini ifade eden Uluğtürkan, “10 projeden Adana Sağlık Turizmi Serbest Bölgesi ve Adana’nın bilişim merkezi haline getirilmesi projesi dışındakiler fiziki yatırım getiriyor. Bunların sadece inşaat çalışmaları bile bölgede binlerce firmaya milyarlarca liralık ciro ve on binlerce kişiye istihdam sağlar” dedi.
 
TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ETKİLER
Projelerin tamamlanmasının ardından ise bölgenin ekonomik yapısının değişeceğini vurgulayan Mehmet Uluğtürkan, şu anda Adana-Mersin-Hatay hattında kişi başına düşen milli gelirin 9 bin dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Uluğtürkan, “Ancak özellikle Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi, Çukurova Bölgesel Havaalanı ve Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde kurulacak tersaneler, yapacakları mal ve hizmet cirolarıyla bölgenin kişi başı milli gelirini 39 bin dolarlık İtalya seviyesine çıkarabilir. Ancak çoğu en az 10 yıldır gündeme gelen bu projelerin çoğunda hiçbir ilerleme sağlanamadı. Bazıları başlatıldı ancak henüz bitirilemedi. Ekonomi yönetiminin bu projeleri hayata geçirmesi, Türkiye ekonomisine de doğrudan katkı yapacaktır” diye konuştu.
 
BÖLGENİN BEKLEDİĞİ 10 BÜYÜK PROJE:

Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi:
Bu projeyle, şu anda aktif olarak çalışan, ancak sadece petrol gemilerine yükleme yapan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’yla gelen ham petrolün işleneceği rafinerilere ev sahipliği yapılacak. Rafinerilerin inşaat aşamasında dahi bölge ekonomisinde büyük bir hareketlilik oluşacak. On binlerce kişiye istihdam sağlaması beklenen projede şu anda arazi kamulaştırması çalışmasından öteye gidilemedi.
 
Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi:
Mersin’in Tarsus ilçesinde Akdeniz’in kıyısındaki belirlenmiş bölgenin turizme açılacağı projeyle oteller ve golf sahaları başta olmak üzere dev tesisler kurulacak. Böylece, şu anda yerli turistlerle ayakta kalmaya çalışan bölge turizmi büyük bir sıçrama yapabilecek. Büyük firmaların dev yatırımlar yapmak için hayata geçirilmesini beklediklerini açıkladıkları projede şu ana kadar bir gelişme yaşanmadı.
 
Çukurova Bölgesel Havalimanı:
Bu havalimanına her gün binlerce ton kargo ve on binlerce yolcu taşıyan uçakların inmesi ve Doğu Akdeniz turizminin canlanmasına öncülük etmesi bekleniyor. Proje için Mersin’in Tarsus ilçesinde arazi kamulaştırmasının ardından, kısa bir süre inşaat çalışması yapıldı. Ancak havaalanı ihalesini alan şirketin batmasıyla çalışmalar yine durdu.
 
Yumurtalık’a tersanelerin kurulması:
2008 yılında Adana’da Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin Akdeniz’e kıyısı olan bölümünde tersanelerin kurulması gündeme geldi. Buna göre, bölgeye en az 10 tersane kurulması, bu tesislerde gemi imalatı ve bakım-onarımı yapılması hedefleniyor. Ancak şu anda bölgede sadece 1 tersane faaliyet gösteriyor.
 
Adana Sağlık Turizmi Serbest Bölgesi:
Bu projeye göre Adana, ‘Sağlık Turizmi Serbest Bölgesi’ ilan edilecek, vergi muafiyeti ve diğer başka avantajlarla hem mevcut kurumlar sağlık turizminde atılım yapacak hem de kente yeni tesisler kazandırılacak, her yıl on binlerce hasta ve yakını, şifa bulmak için Adana’yı tercih edecek. Ancak hastanelerin kendi çabaları dışında bu konuda da bir gelişme yaşanmadı.
 
Hassa Tüneli:
2013 yılında gündeme gelen ancak ilerleme sağlanmayan projeye göre, Hatay’ın Dörtyol ilçesi ile Hassa ilçesi arasındaki Amanos dağları tünelle aşılacak, böylece İskenderun Körfezi ile Gaziantep-Kilis kentleri arasında karayolu ulaşımı yarı yarıya kısalacak. Bu da hem bölgedeki firmaların limana ulaşım maliyetini azaltacak hem de Kilis ve Gaziantep’e yatırım yapılması kolaylaşacak.


Yenice Lojistik Üssü:
Projeyle, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice mahallesinde hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşımı entegre edilerek bölge bir lojistik üs haline getirilecek, ticaretin daha verimli ve hızlı yapılması sağlanacak. Proje kapsamında sadece Yenice Tren İstasyonu’nda bazı yatırımlar yapıldı. Projenin ne zaman tamamlanacağı ise belirsizliğini koruyor.
 
Adana’nın bilişim merkezi olması:
Adana’da bilişime yönelik faaliyet gösteren firmalara öncelik tanımak üzere 2004’te Kocavezir’de Adana İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) kuruldu. Hedef, Adana’yı özellikle yazılım konusunda bir üs haline getirmek, belki de Adana’nın bu alanda Hindistan’la rekabet eder hale gelmesi. Ancak Adana İŞGEM’deki genç bilişimciler bölge firmalarından ilgi görmedi.
 
Mersin-Antalya Karayolu:
Mersin ve Antalya birbirine komşu iki kent olmasına rağmen ulaşım karayoluyla 6-8 saat sürüyor. Turizmin ve iki kent arasındaki ticari ilişkinin gelişmesi için Mersin-Antalya yolunun otoyol olarak yenilenmesi gerekiyor. Ancak Mersin-Antalya karayolunun yenilenmesi projesi bazı bölgelerde inşaat çalışması yapılmasından öteye gidemedi. 
 
Tepebağ Turizm Bölgesi Projesi:
Bu projeyle, Adana’nın Tepebağ bölgesindeki binlerce yıllık tarihi geçmişin gün yüzüne çıkarılması, mevcut dokunun korunup restore edilerek turizme kazandırılması planlanıyor. Şu ana kadar sadece Büyüksaat çevresindeki işyerlerinin restore edildiği ve kazı çalışmalarının başladığı projede, Tepebağ evlerinin restorasyonu ve turizm yatırımlarının gerçekleşmesi planlarında ise somut adım atılmadı.