KESK-AR'ın Açlık ve Yoksulluk Raporu'na göre, Ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 138 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 741 TL oldu. Türkiye'de hükümet tarafından belirlenen ve de yeterli görülen asgari ücret ise sadece 803 lira!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi (KESK-AR), dört kişilik bir aile için 2013 yılı Ekim ayına ait açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre, Ekim ayında dört kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırı, Ekim ayında bin 183 TL artış gösterdi, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3 bin 741 TL oldu.

İnsanca yaşam için aylık yapılması gereken asgari gıda ve içecek harcaması Mayıs ayında bin 99 TL iken, Ekim ayında bu tutar bin 183 TL yükseldiğine dikkat çekilen raporda, "Bu da, aynı bütçeyle hanelere daha az gıda girmesi veya alınan gıda niteliğinin düşmesi ile aynı anlama gelmektedir" denildi.
YOKSULLAŞANLARIN SAYISI CİDDİ BİR ORANDA ARTACAK
İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın, enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir etki yaparken, Mayıs ayı itibaren dış kaynak girişlerinin gerilemesine bağlı olarak TL'deki değer kaybı enflasyon üzerinde itici bir güç oluşturduğu belirtilen raporda şunlar kaydedildi:
"Enflasyonun yeniden çift hanelere yükselmesine ilişkin beklenti ise, hali hazırda giderek olumsuzlaşan açlık ve yoksulluk sınırını daha da yukarı itici etkiye sahip. Diğer bir ifade ile mevcut politikaların sürdürülmesi halinde gelecek dönem daha fazla bir nüfus açlık sınırının altında yaşamaya mahkum olacak, yoksullaşanların sayısı ciddi bir oranda artması kaçınılmaz olacaktır."