Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “5 Ocak Kurtuluş Resepsiyonu” Hiltonsa Oteli’nde gerçekleştirildi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, kentin sivil ve askeri erkanı, gaziler, şehit yakınları ve konukların katıldığı resepsiyonda “5 Ocak Adana’nın Kurtuluşu ve 15 Temmuz Darbe Girimişi Belgeseli” gösterildi. Adana Büyükşehir Belediyesi Bayın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’nda hazırlanan 12 dakikalık gösterimin son bölümünde Vali Demirtaş, Başkan Sözlü ve konuklar 10. Yıl Marşı’nı hep bir ağızdan ve Türk Bayrakları sallayarak söyledi.


ŞEHİTLER DİYARI ADANA

Resepsiyon gelen konukları kapıda karşılayan ve teker teker ilgilenen Başkan Hüseyin Sözlü, günün anlam ve önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Adana’nın şehitler diyarı olduğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “Milli Mücadele döneminde de böyleydi, bugün verdiğimiz beka davasında da böyle. Adana şehitler diyarı, Adana bayrak şehri, Adana gaziler yurdu. Türk Milli Mücadelesi’nde önemli yer edinmiş Adana, elbette bu unvanların hepsini hak ediyor. Yandı, bitti , kül oldu denilen bir millet, kısıtlı imkanlarla, canıyla, kanıyla bedel ödeyerek bağımsızlığını kazanmıştır. Bu Türk Milleti’nin iradesidir. O Türk Milleti, iradesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü lider olarak seçmiş ve O’nun önderliğinde bir bağımsızlık mücadelesinden alnının akıyla, başı dik çıkmıştır. O günden bu yana Cumhuriyet Türkiyesi çok mesafe katetmiş ve dünyanın güçlü devletlerinin arasındaki yerini almıştır” dedi.

ADANA, 15 TEMMUZ KALKIŞMASINDA DA TAVRINI NET KOYMUŞTUR
Milli mücadelenin Cumhuriyetle taçlandığını kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü, “Bu mücadele genç neslin hafızalarında diri tutulmalı. Devletimize, Cumhuriyetimize saldırılar bugün de sürüyor. Ama dünden çok güçlüyüz. Teröre ve emperyal güçlere karşı siyasi anlamda milli birliğimiz tesis edilmiş durumda. Bu mutabakat dilini önümüzdeki dönemde geliştirerek, dosta düşmana birlik beraberlik mesajı vermek durumundayız. Bu mücadelede halkımızın sağlam duruşu çok önemli. İçte ve sınır dışında Ordu-Millet dayanışmasının güçlü kıldığı Silahlı Kuvvetlerimiz de bizim güvencemizdir. 15 Temmuz Kalkışması’nda, özellikle 1. Ordu Komutanımızın sağlam ve net mesajından sonra Türk Ordusu’nun samimi duruşu ortaya çıkmıştır.  Biz Adana’da askerin hiç bir olumsuz duruşuyla karşı karşıya gelmedik. Elbette Sayın Valimizin ve devlet erkanının samimi duruşu kötü niyet besleyenlerin de önünü kesmiştir.  Adana 15 Temmuz’da yine kendisine yakışan bir tavır sergilemiştir. Adanalı olmak, Adanalıların hemşehrisi olmak bizleri bir kez daha gururlandırmıştır” diye konuştu.


CUMHURİYETİMİZE, DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKMAK ŞEREF BORCUMUZDUR

Başkan Sözlü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Milli Mücadele’ye inanmış bir Türk öğretmeni Arif Nihat Asya o dönemde Bayrak Şiiri’ni yazmıştır. Bugün teröre lanet ettiğimiz mitingde Adana yine bayrak geleneğini sürdürmüş ve 1 kilometrelik bayrakla teröre karşı birlik beraberlik mesajı verilmiştir.
Bugün de İzmir’de şehitlerimiz var. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Allah Türk Devleti’ni, Türk Ordusu’nu korusun. Onları her zaman muvaffak etsin. Gazilerimizin, şehitlerimizin emaneti, Gazi Mustafa Kemal’in eseri Cumhuriyetimize, devletimize sahip çıkmak hepimiz için şeref borcudur. Cenab-ı Allah birliğimizi bozmasın.”

TOROS ESİNTİLERİ DEFİLESİ VE 5 OCAK MARŞI

Resepsiyonun son kısmında Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nce hazırlanan ve modernize edilen  yöresel kıyafetlerden oluşan “Toros Esintileri” isimli defile yapıldı.
Defilenin sonunda Arif Nihat Asya’nın bir şiirinin, Savaş Oytun tarafından bestelenmesiyle hazırlanan 5 Ocak Marşı dinlendi.
Resepsiyon boyunca salondaki coşku ve Cumhuriyete bağlılık ruhu üst seviyede hissedildi.

5 OCAK MANŞETLERİ SERGİSİ

Resepsiyonun verildiği salonun fuayesinde 5 Ocak 1922 tarihinden itibaren, bugüne kadar 5 Ocak tarihinde yayınlanan gazetelerin 1. sayfalarından oluşan sergi de izlenime sunudu.