Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Türkiye'nin AB sürecini kısaltmasının en önemli yolunun sivil toplum kuruluşlarının ortaya koyacağı performansla doğru orantılı olduğunu söyledi.

Baş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Oda olarak AB program ve projelerine katılım sağlayıp, kendi öz kaynaklarının dışında desteklemeler sağlayarak yenilikçi hizmetler sunmaya gayret ettiklerini belirterek, "Odamız, Avrupa Birliği'nin katılım öncesi mali yardım kapsamında sağladığı ilk hibe programında yer aldığı gibi bundan sonra da bölgenin gelişimine katkı sunacak her programın aktif katılımcısı ve destekçisi olacaktır.
 
Adana Ticaret Odası olarak, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için başından beri yoğun çaba içerisine girdik. Bu süreçte, Avrupa Birliği Bilgi Büromuzun çeşitli projeleri içeren başvuruları meyvelerini vermeye başlamıştır. Önümüzdeki dönemde de bir yandan ülkemizin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefini sürekli gündemde tutarken, diğer yandan AB fonlarının projelerimiz aracılığıyla kentimize ve bölgemize akışını hızlandırmanın çabası içerisinde olacağız" dedi.

Bu yöndeki faaliyetlerinden bazılarına değinen Baş şunları söyledi:
"Odamız, 2000 yılından bu yana, Avrupa Birliği Türkiye Komisyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) faaliyetlerinin yanı sıra, bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Bilgi Bürosu ve Avrupa Bilgi Merkezi ile birçok proje ve programa katılım sağlamış, Avrupa Komisyonu başta olmak üzere, Birleşmiş Milletler, Avrupa Odalar Birliği (Eurochambres), Merkezi Finans ve İhale Birimi gibi birçok kaynaktan projeler kanalıyla bölgemize ve ülkemize fon sağlamıştır.
 
Böylelikle hem Oda olarak kendisini geliştirme hem de bölgemize dış kaynaklar sağlayarak hizmet sunabilme olanağı yakalamıştır. Örneğin daha önce gerçekleştirilen Türk Oda Geliştirme Projesi ile bölgemize ve komşu illere dış ticaret alanında Dış Ticaret Kulüpleri ve Doğu Akdeniz Dış Ticaret Merkezimizle hizmet verdik. Yine Avrupa komisyonu katkılarıyla AB Bilgi Büromuzu ve Avrupa Bilgi Merkezlerimizi kurduk ve bölgeye hizmet vermelerini sağladık. Aktif İşgücü Programı kapsamında dış ticaret ve kambiyo alanında yüzlerce gencimize dış ticaret becerisi kazandırdık.

Odamız, 2008 yılında ‘Leonardo Da Vinci 3’ mesleki eğitim programına 16 adet projenin ortağı olarak katılmıştır. Bu projelerle bölgemizde mesleki eğitimin geliştirilmesi sağlanmıştır. Projeler kapsamında yararlanıcı öğrenciler ve teknisyenler, yurtdışındaki kuruluşlarla kendi alanlarında işbirliği ve staj çalışmaları yaparak deneyim ve bilgilerini artırma şansı bulmuşlardır.
 
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında da Odamızın ortağı olduğu iki projenin uygulaması tamamlanmıştır. Bunlardan, 73 bin 900 dolar bütçeli, ?Yenilikçi ve Üretken Kadınlar Olmak? projemizle 60 kadına 3 ay süreyle el sanatları alanında mesleki eğitim ve satış - pazarlama olanağı verilmiştir. 24 bin dolar bütçeli Genç Girişimciler Destek Merkezi Projemizle de, genç girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ve yeni fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlanacaktır. Odamızın bu süreçte, gerek fon miktarı, gerekse süresi bakımından hayata geçirdiği en önemli çalışma, Avrupa Komisyonu tarafından açılan ?Rekabetçilik ve Yenilikçilik (CIP) Programı kapsamındaki Akdeniz İş Destek Ağı (BSN-MED) projesi olmuştur. 2008 yılında başlayan ve 2013 yılına kadar sürecek olan projemiz değerlendirme sürecini başarıyla geçmiş olup Avrupa Komisyonu'nun hibe onayını almıştır. Projemizin toplam bütçesi ise 3.2 milyon Euro’dur."

ATO Başkanı Şaban Baş, Isparta, Burdur, Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerini kapsayan bir alanda kurulacak 4 merkez ve 4 temsilcilikle KOBİ'lere uluslararasılaştırma, dış ticaret, teknoloji transferi, inovasyon, AB çerçeve programları gibi ana başlıklar altında 6 yıl boyunca KOBİ destek hizmetleri sunulacağını kaydederek, "Projemizin ortakları ise KOSGEB Kahramanmaraş İGEM, Antalya, Mersin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odalarıdır. Sonuç olarak, Avrupa Birliği konusunda projelendirilen her çalışma aynı zamanda ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasına da hizmet etmektedir" şeklinde konuştu