ABD’nin Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, görevine yeni başlayan Ekonomi ve Vatandaşlık İşleri Konsolosu Kara Babrowski ile birlikte Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe’yi ziyaret etti.

Ziyaret sırasındaki konuşmasında, Adana Konsolosluğu bünyesinde ekonomik konular üzerinde çalışmak üzere bir görevli atanması konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı nezdinde uzun süredir girişimlerde bulunduğunu belirten Konsolos Linda Stuart Specht, bu çalışmalarının olumlu sonuçlanmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.


Adana’nın jeopolitik konumu ve üretim çeşitliliğinin yanı sıra iklimi ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, “Önümüzdeki dönemde Adana Ticaret Odası ile birlikte kentin üretimini ABD’ye açıp, iki ülkeyi ticari yönden de daha fazla ortak yatırım ve işbirliği yapar hale getirebiliriz” dedi.

Adana’nın birçok alanda yatırım ve işbirliği yapılabilecek bir bölge olduğuna dikkat çeken Konsolos Specht, “Öncelikle Adana’yı ABD’ye iyi tanıtmamız, buradaki yatırım ve işbirliği olanaklarını anlatmamız, ardından ABD’li firmalarla Adanalı işadamlarını aynı platformda buluşturup karşılıklı ticaret ve yatırımları hayata geçirmemiz gerekiyor. Ekonomi ve Vatandaşlık İşleri Konsolosu olarak ataması yapılan Kara Babrowski’nin göreve başlamasıyla ticari işbirliğimizin geliştirilmesi konusundaki bu gibi faaliyetlerde önemli yol alınacağını sanıyorum. Bu görevlendirmenin Adana ile ABD arasındaki ticari ilişkilerde daha çok enerji ve fırsatlar yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.

Ziyaret sırasındaki konuşmasında Adana’da son yıllarda ekonomik anlamda önemli gelişmeler yaşandığını, Lübnan’a direkt uçuşların başlamasının ardından Katar Havayolları’nın da Adana’dan Doha’ya direkt uçuşlara başlayacağını, direkt uçuşların İran’a başlaması yönünde de görüşmelerin sürdüğünü kaydeden ATO Başkanı Atila Menevşe, ABD’nin ekonomik alanda çalışmak üzere Adana’ya bir yetkili atamasını bu yöndeki olumlu gelişmelerin devamı olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Adana’nın Türkiye’nin sanayileşen ilk kentleri arasında bulunduğunu vurgulayan Menevşe, “Adana ile ABD arasındaki karşılıklı ticaret rakamları olması gerekenin çok altında.  Sayın Kara Babrowski’nin göreve başlamasıyla ilişkilerimizi daha iyi seviyelere çıkarabileceğimize inanıyorum. Yabancı ülkelerde Türkiye denilince akla ilk gelen İstanbul ve Ankara oluyor. Oysa Adana, gerek çok yönlü ulaşım ağı, gerekse Yumurtalık’taki uluslararası enerji yatırımlarıyla İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin alternatifi konumundadır. Sizlerin desteğiyle bölgemizin yatırım özelliklerini ABD’ye en iyi şekilde tanıtarak yeni ticari işbirliklerine imza atacağımıza inanıyorum. Adana Ticaret Odası olarak temel hedefimiz Adana ekonomisinin daha iyi noktalara ulaşmasını temin edebilmektir. Bu konudaki gayretlerimizin önümüzdeki yıllarda Adana için olumlu sonuçlar yaratacağına inanıyorum” dedi.

ATO Başkanı Atila Menevşe, ziyaretin daha sonraki bölümünde Adana Konsolosu Linda Stuart Specht’in Adana ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Adana Ticaret Odası tarafından Karataş ilçesinin Bebeli kesimindeki 6 bin dönümlük alanda hayata geçirilecek olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda bilgiler veren Menevşe, bölgede yer almak isteyen yatırımcı taleplerinin toplandığını ve önümüzdeki Ocak ayında temel atmayı hedeflediklerini söyledi. Menevşe, “Burada ağırlıklı olarak seracılık yapılacak. Amacımız Adana çiftçisinin korunması ve gelir düzeyinin artırılmasıdır” dedi.

Menevşe, uluslararası nitelikteki Çukurova Havaalanı’nın yapım çalışmalarının sürdüğünü ve açılışın 29 Ekim 2018 tarihinde yapılacağına dair bilgiler aldıklarını söyledi.

Suriyeli mültecilerin durumuna da değinen Menevşe, bu sorunun Türkiye ve Adana ekonomisinde olumsuzluklar yarattığını vurgularken, “Suriyeli mültecilerin yaşadığı ve yarattığı sorunlar büyük bir sosyal bir yaradır. Bu sorunun düzeltilebilmesi için tüm ülkelerin sorunu paylaşması ve yardımı gerekmektedir. Yani Suriyeli mülteciler sorunu sadece bizim değil tüm dünyanın problemidir ve çözümü konusunda herkese vazifeler düşmektedir” diye konuştu.