ATO önderliğinde hazırlanan 2016-2017 Adana Hizmet Sektörü Stratejisi Eylem Planı’nın toplumun tüm kesimlerini hizmet sektörü ihracatının artırılması konusunda ortak bir amaca yönelttiğini belirten Menevşe, Adana’nın ulusal gelir içerisinde hizmet sektörü payının yüksekliğine karşın, hizmet sektörü ihracatının yeterince atılım yapamaması yüzünden sürdürülen bu eylem planıyla hizmet ihracında da artış yakalamaya çalışıldığını vurguladı.

Adana’nın ihracat performansına bakıldığında Kasım 2016 sonu itibariyle ihracatın 1 milyar 455 milyon dolara ulaştığının görüldüğünü, 2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmeler ve küresel daralmanın Adana ihracatını da olumsuz etkilediğini ve Ocak - Kasım döneminde ihracatın yüzde 3.6 küçüldüğünü ifade eden Menevşe, aynı dönemde Türkiye ihracatında ise yüzde 2,18’lik daralma yaşandığını bildirdi.

Adana’nın teşvik ve yatırımlarının da son dönemde yükselişte olduğunu, 2015 yılında teşvik tutarının 1 milyar 623 milyon TL. seviyesindeyken, 2016 yılında 4 milyar 373 milyon TL.’ye ulaştığını belirten Menevşe, Adana’nın 2016 yılı Ocak - Ağustos döneminde sabit yatırım sıralamasında Türkiye’deki iller arasında 2. sırada bulunduğunu bildirdi.

Adana’nın ihracat destinasyon yapısı incelendiğinde, en çok ihracat yapılan ülkeler sıralanmasında Irak, Almanya ve Rusya Federasyonu’nun ilk sıralarda yer aldığını, bu ülkeleri ABD, İspanya gibi ülkelerin izlediğini vurgulayan ATO Başkanı Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak hariç, ihracat yapılan ülkelerin dünya çapındaki rekabet gücü ile ihraç ettiğimiz ürünlerin AR-GE ve uzmanlığa dayalı katma değeri ve karlılığının yüksek olması, Adana’nın gelecekteki konumu bakımından son derecede önemlidir. Adana; İstanbul, Ankara ve Eskişehir’in ardından yüksek teknoloji ürünler ihraç eden iller arasında üst sıralardadır. İhracatının yüzde 33,5’lik bölümünün orta ve yüksek teknolojili ürünler bölümünde yer alması Adana’nın geleceği açısından en önemli güvencedir.”

Adana’nın işsizlik oranı bakımından da son dönemde Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirten Menevşe, Adana ekonomisine yönelik genel değerlendirmesinde daha sonra şu görüşlere yer verdi:

“Adana, yenilik yaratma ve katma değeri yüksek üretim ve ihracat çabalarını sürdürdüğü sürece, 2023 hedeflerinin yakalanabilmesine katkısını gösterecek potansiyeldedir. İşverenler, kamu kurumları, Odalar, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşların dayanışması ile zor dönemlerin daha kolay aşılacağına inanıyoruz. Hükümetçe geliştirilen politikaların, sorunların çözümüne olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu kapsamda özellikle son dönemde gerçekleştirilen hizmet sektörü ihracatı alanının teşvik edilmesi ve 100 milyon doları aşan proje bazlı yatırımların özel teşvikinin ülke büyüme performansına çok önemli katkılar sağlayacaktır.

Özellikle sanayinin ana ithalat ürünlerinden olan paslanmaz çelik üretiminde bölgemizde çok büyük potansiyel ve önemli fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Bölgemiz krom, ferro-krom ve paslanmaz çelik üretimi açısından çok avantajlıdır. Paslanmaz çelik sanayinin ana bileşeni olan krom madeni bölgemizde önemli rezervlere sahiptir. İskenderun ve Osmaniye bölgelerinde bulunan demir ve çelik sanayi ise paslanmaz çelik sanayinin diğer bileşenini oluşturmaktadır. Bölgenin enerji üssü olması ve kojenerasyon ile enerji verimliliği sağlanarak krom ve demir çelik sanayi altyapısının bir araya getirilmesi halinde Adana Bölgesi paslanmaz çelik üretimi için büyük fırsat yakalayabilecektir. Paslanmaz çelik sanayinin bölgemizde kurulması ile bölgemizin ihraç ettiği maden ve demir çelik ürünlerinde 10 kat katma değer artışı sağlanacak, ithalat ve cari açıkta da ülke olarak avantajlı duruma geçilecektir.

Öte yandan Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi yatırımlarının hızlandırılması ve petro-kimya sanayinin teşvikinin, bölgenin ve ülkenin gelişimine hız verecek bir atılım olacağını değerlendiriyoruz. Son dönemde Hükümetimizce çıkarılan proje bazlı teşvik sisteminden de yararlanarak bu önemli fırsatları kazanca dönüştürebiliriz.

Adana; sanayi, hizmet sektörleri kadar tarım sektöründe önemli potansiyele sahiptir. Tarımda havza modeline geçiş gibi tarımda verimliliği artıracak tüm teşviklerin, teknoloji destekli tarımsal üretime geçişi kolaylaştıracağı görüşündeyiz.

Adana’nın sahip olduğu büyük potansiyeli, yatırım ve teşviklerle yakaladığı ivme ve ülke bazında refah yaratabilecek büyük projelerle, 2017 yılında 2016 yılına oranla çok daha başarılı bir performans sergileyebileceğine inanıyorum. Bu düşünce ekseninde çalışmalarımızı tüm imkanlarımızı kullanarak sürdürmeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle ülkemizin 2016 yılında yaşadığı, başta FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz Darbe Girişimi gibi olumsuzlukları bir daha sonsuza kadar yaşamamasını diliyoruz. 2017 yılında her anlamda huzurlu ve istikrarlı günleri kucaklamamızı, tüm üyelerimize ve vatandaşlarımıza 2017’nin bol kazançlı güzel günler getirmesini temenni ediyorum.”