Adana Ticaret Odası (ATO), TÜRSAB ve ADSİAD işbirliğiyle Adana’nın turizm potansiyelinin ortaya konularak kentin bir turizm destinasyonuna dönüşebilmesi yönündeki görüşlerin saptanmasına yönelik olarak 3 Eylül tarihinde Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilen Çalışma Toplantısı’nın Sonuç Bildirgesi’nde, Adana’nın turizm, yatırım, markalaşma ve diğer alanlarda duyulan tanıtım ihtiyacının yanında, kongre turizmini geliştirmeye de katkı sağlayacak olan Adana Tanıtım A.Ş.’nin zaman kaybedilmeksizin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Dr. Adnan Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, iş dünyasını temsil eden odalar ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, turizm sektöründe faaliyet gösteren sektör temsilcileri ile tur operatörlerinin katılımlarıyla düzenlenen Çalıştay’ın Sonuç Bildirgesi’ni açıklayan ATO Başkanı Menevşe şu görüşlere yer verdi:

“Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, sektörün tüm taraflarının bir araya geldiği Çalıştayımız hedeflerine ulaşmış bulunmaktadır. Bu nedenle böylesine önemli bir çalışmanın öncülüğünü yapmaktan dolayı Adana Ticaret Odası olarak büyük bir mutluluk duyuyoruz. Adana’da kongre turizmi konusunda önemli bir potansiyelin ortaya konulmuş olması Çalıştayımızın en önemli ana başlıklarından birisini oluşturmaktadır. Çünkü Adana’nın turizm sektörüne önemli katkı yapacak düzeyde kongre turisti çekme potansiyeli bulunmaktadır.

Çalıştayımız’da ortaya çıkan önemli bir diğer konu ise Adana’nın turizm, yatırım, markalaşma ve diğer alanlarda duyulan tanıtım ihtiyacı yanında kongre turizmini geliştirmeye de katkı sağlayacak olan Adana Tanıtım A.Ş.’nin daha fazla zaman kaybedilmeksizin hayata geçirilmesidir. Çünkü; TÜRSAB Başkanımız Sayın Başaran Ulusoy’un da vurguladığı gibi turizmi geliştirmek için yapılması gereken en öncelikli şey tanıtımdır.

Bir diğer konu ise kente gelen kongre turistlerinin şehrin tarihi, kültürel yerlerini de gezdiği, alışveriş ettiği gerçeğinden hareketle Ali Münif Yeğenağa, Büyüksaat, Ulucami ve Taşköprü tarihi bölgesinin turizm odaklı yeniden fonksiyonlandırılarak -Kültür Yolu- oluşturulmasıdır.”

Toplantı sonrasında yapılan ikili görüşmeler  sonucunda kongre turizmi konusunda, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’ni ve Adana’daki, özellikle uluslararası ve nitelikli otelleri ve seyahat acentalarını da içine alan sonuç odaklı çalışmaların sürdürülmesinin kararlaştırıldığını belirten Menevşe daha sonra şu görüşlere yer verdi:

“ATO öncülüğünde kurulacak olan Adana Tanıtım A.Ş.’ye TÜRSAB Genel Başkanlığı tarafından sermaye konularak ortak olunması ve şirketin kuruluşunda nitelikli kurucu eleman desteğinin sağlanması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Kurulacak olan şirkete Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan danışmanlık ve olanaklar ölçüsünde diğer desteklerin sağlanacağı belirtilmiştir. Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü de, başta belediyeyi ilgilendiren -Kültür Yolu Projesi- olmak üzere, Adana turizminin geliştirilmesi noktasında yapılması gerekenlere tam  olarak destek olacaklarını  ifade etmişlerdir. Önümüzdeki süreçte, alınan kararların icraata geçmesini teminen ATO’nun kongre turizmi geliştirme toplantılarına ilgili paydaşlarla devam edeceğiz. Adana Tanıtım A.Ş.’yi, ATO öncülüğünde, Bakanlık ve TÜRSAB Genel Merkezi başta olmak üzere Adana’da bu işten fayda sağlayacak ve bu şirkete sermaye koyacak tüm taraflarla ve profesyonel bir kadro ile hayata geçirebilmek için yoğun çaba harcayacağız. Ali Münif Yeğenağa, Büyüksaat tarihi turizm merkezindeki Kültür Yolu Projesi için, Ankara, İstanbul ve Antalya gibi başarılı örnekleri gözden geçirdikten sonra, ilgili üyeler ve paydaşlarla kararlar alarak, bu kararları Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Bakanlığa taşıyarak bu kararların hayata geçirilmesini takip edeceğiz. Özetlemek gerekirse; Adana Ticaret Odası olarak önümüzdeki süreçte bölgede yer alan kentlerle işbirliği yaparak Çukurova turizminin geliştirilebilmesine yönelik kısa ve uzun vadede önemli adımlar atacağımızı kamuoyuna müjdelemek istiyoruz.”