ATO bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı Ofisi tarafından, nitelikli dış ticaret elemanı ihtiyacının karşılanması, mevcut dış ticaret çalışanlarının bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 7-10 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen 4 günlük  “Sertifikalı Dış Ticaret Eğitimi” tamamlandı. ATO Meclis salonunda, Novo Danışmanlık firması ortağı ve Dış Ticaret Uzmanı Murat Odacı tarafından verilen eğitim süresince, “Türkiye ve dünya ihracatının genel değerlendirilmesi, Türkiye ve dünya ithalatının genel değerlendirilmesi, dış ticarette kullanılan temel bilgiler, dış ticarette temel uygulamalar, ihracatta devlet yardımları, e-ticaret, uluslararası pazarlama, İngilizce ve Türkçe yazışmalar” konuları ele alındı. 

İşletmelerin dış ticaret bölümü çalışanları ve üniversite mezunu gençlerin yanı sıra, ihracat yapmak isteyen girişimcilere yönelik düzenlenen eğitimin sertifika töreninde konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, “Adana ilinin ihracatı yılık 2 milyar dolar civarındadır. Ancak bu seviye Adana’nın potansiyeli ve komşu illerle mukayese edildiğinde düşük bir seviyedir. Bu sorunun en önemli nedenlerinden biri işletmelerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanamamasıdır. Bu nedenle Oda olarak eğitim faaliyetlerimize ağırlık veriyoruz” dedi.

Adana’nın eski gücüne kavuşması için ihracata büyük önem verdiklerini vurgulayan Menevşe, “Günümüzde dış pazarlara açılmada, gerek işlerin çabuklaştırılması ve gerekse de müşteri tercihlerindeki değişimlere ayak uydurulması büyük önem taşımaktadır. Özellikle teknolojik gelişmelere uyum sağlanması bakımından bazı avantajlar sağlamak için, yöneticilerin sürekli değişim gösteren piyasa koşulları ve teknolojiyi izleyebilecek seviyede, teknik ve mesleki bilgiye sahip çalışanlar istihdam etmeleri bir zorunluluktur. Dört günlük eğitimimizde sizlere uluslararası pazarlama, müşteri bulma, ihracat yöntemleri, ihracatta teslim ve ödeme şekilleri gibi konularda çok önemli bilgiler verildi. Bu eğitimde verilen bilgilerin en kısa zamanda Adana’nın ihracat rakamlarına olumlu yansımaları olmasını umut ediyorum” görüşlerini dile getirdi.

Eğitimi başarıyla tamamlayan 83 kişinin sertifikaları ATO Başkanı Atila Menevşe, ATO Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, ATO Meclis Üyesi Sümer Şen, Genel Sekreter Vekili Birol Yarman, Genel Sekreter Yardımcısı Barış Gökhan Topal ve Dış Ticaret Uzmanı Murat Odacı tarafından verildi.