ATO’nun Ekim ayı olağan Meclis toplantısı Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşti. Toplantının başlangıcında, TOBB tarafından hazırlanan, Türk milletinin 15 Temmuz’da darbeye karşı kahramanca sokağa dökülmesinin anlatıldığı 7 dakikalık film izlendi. 

Eylül ayı mizanı ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından söz alan Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana’nın üretiminde bilgi ve teknolojiyi daha fazla kullanması gerektiğine işaret ederek, “İhracatımıza baktığımızda kilogram ile döviz arasındaki dengesizlik çok fazla. Yapmamız gereken, ürünlerimizde teknolojiyi daha fazla kullanıp bu dengeyi tersine döndürmektir. Her türlü üretimindeki eğilimimiz bu yönde olmalıdır” dedi.

Toplantıda, gündemdeki çeşitli konulara ilişkin söz alan ATO Başkanı Atila Menevşe, Hükümet tarafından son dönemlerde uygulamaya konulan birçok projenin Adana ekonomisi için yeni bir açılımlar yaratacak önemde olduğunu söyledi. Özellikle Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın, ATO’nun çalışmalarını sürdürdüğü Organize Tarım Bölgesi ile örtüştüğünü ifade eden Menevşe konuşmasını şöyle sürdürdü:

Uzun yıllardır destek bekleyen tarım ve hayvancılık sektörü ile bunlarla bağlantılı kırsal yatırımlar projelendirilmesi halinde hibe desteği ile teşvik edilecektir. Bu destekler, tarım ve hayvancılığın başkenti Adana’nın yeni bir kalkınma hamlesine temel oluşturacaktır. Tebliğ kapsamında, Adana’da sektörel bazda öncelikli olarak; bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, yenilenebilir enerji kullanan yeni seraların yapımı, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, soğuk hava deposu, çelik silo, su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ve bitkisel gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına teşvik verilecektir. Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları ile tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için 2 milyon lira, bunun dışında kalan yatırımlar için ise 1 milyon 500 bin lira üst limitli olmak üzere hibe verilecektir. Bu anlamda şimdi proje üretme ve bu projelerimizi hayata geçirme zamanıdır.”

Adana’nın son 10 gün içerisinde İstihdam Fuarı ve Mobilya Fuarı gibi iki ayrı organizasyona ev sahipliği yaptığına da işaret eden Menevşe, “Adana’nın en önemli sorunlarından biri istihdam. Valilik, İŞKUR İl Müdürlüğü ve 100 sponsor firmanın katılımıyla bu sorunun nasıl aşılabileceğine ilişkin müthiş bir örnek sergilendi. İki günlük organizasyonda 500 dolayında işsiz gencimiz iş sahibi oldu. Binlerce gencimiz de, önümüzdeki dönemde yararlanılmak üzere firmaların portföyüne girdi. 

Mobilya Fuarı’nda da gördük ki, Adana olarak müthiş bir potansiyele sahibiz. 5 günlük fuar süresince mobilya sektörünün kalbi Adana’da attı ve gerek el emeği göz nuru, gerekse yüksek teknolojinin kullanımıyla katma değere dönüşen ürünler, yerli ve yabancı alıcıların izlenimine sunuldu. Adana olarak olumsuz gelişmeleri bir yana bırakarak, ürünümüzü, üretimimizi dış pazarlara nasıl satacağımızın arayışında olmalıyız. Çünkü bu potansiyele sahibiz” görüşlerini dile getirdi.