Kredi başvurularının durumunu ve konuyla ilgili diğer gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya gelen Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Denizbank Bölge Müdürü Engin Eskiduman; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından hazırlanarak; DenizBank ve Ziraat Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen “TOBB Nefes Kredisi” projesinin ekonominin temel sıkıntılarından en önemlisi olan nakit sıkıntısının çözümlenerek piyasaların rahatlatılması bakımından son derecede etkili olacağına inandıklarını vurguladılar.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, Genel Sekreter Vekili Birol Yarman, Genel Sekreter Yardımcısı Barış Gökhan Topal ile DenizBank Bölge KOBİ Satış Müdürü Kemal Odabaş, Adana Şube Müdürü Kemal Şahin, Adana Ticari Şube Müdürü Handan Özkil, Kuzey Adana Şube Müdürü Ebru Songül Yalçın, Adana Çarşı Şube Müdürü Selçuk Abul, Barkal Şube Müdürü Bülent Şahan, Yüreğir Şube Müdürü Yahya Öztarhan, Sarıçam Şube Müdürü Hakan Türk, Seyhan Şube Müdürü Hüseyin Ekinci, Baraj Yolu Şube Müdürü Okşan Dokuz’un da katıldıkları Adana Ticaret Odası’ndaki toplantıda, “TOBB Nefes Kredisi”ne başvuruların beklenenin üzerinde olduğu belirtildi.

Proje kapsamında aralarında ATO ve ADASO’nun da bulunduğu Türkiye’deki Oda ve Borsaların bankalardaki mevduatlarının bir bölümünü düşük faiz oranlarıyla kullandırılmak üzere üyelerinin hizmetine sunduğunu kaydeden ATO Başkanı Atila Menevşe, “Projenin ortakları olan DenizBank ve Ziraat Bankası bu alanda büyük bir cesaret örneği göstermişler ve bizlerin sunduğu mevduatın 10 katıda kadar kredi imkanı yaratarak ülke ekonomisinin hizmetinde olduklarını net bir şekilde ortaya koymuşlardır. Bu bakımdan kendileri açısından çok karlı ve parlak bir iş imkanı olarak görülmese de, ülkemizin geçirdiği bu sıkıntılı dönemde ellerini taşın altına koyabilmelerinden dolayı DenizBank ve Ziraat Bankası’na şükranlarımızı sunuyorum. Böylelikle Adana’da ekonomimizin temel lokomotifi olan KOBİ’lerimizin yararlanabilecekleri çok ciddi bir kredi hacmi oluşmuştur. Bu projenin Adana ekonomisinin gelişiminde önemli bir hareket yaratacağına inanıyoruz. Projenin hazırlanarak hayata geçirilmesinden dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize, Kredi Garanti Fonu’na, DenizBank ve Ziraat Bankası’na şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da, “TOBB Nefes Kredisi”ne katkılarından dolayı DenizBank yetkililerine teşekkür etti. Proje kapsamında KOBİ’lerin yıllık yüzde 9.9 gibi düşük bir maliyetle krediye ulaşmalarının yolunun açıldığını kaydeden Kıvanç, “Bilindiği gibi, finansal kriz yaşayan KOBİ ölçeğindeki üye işletmelerimiz, bankaların risk değerlendirmeleri dolayısıyla ihtiyaç duydukları kredilere ulaşma imkanı bulamadıklarından önemli sorunlar yaşıyorlardı. Şimdi ise KGF’nin bu kredilere yüzde 85 oranında kefil olması ile işletmelerin geçmiş yıllardaki ödeme güçlüğünden dolayı yaşadıkları bankalar nezdindeki kötü sicillerinin olumsuzluk yaratmasına imkan verilmemiştir. Bu fırsatın üyelerimize, vatana ve millete hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” diye konuştu.

DenizBank Bölge Müdürü Engin Eskiduman da, “TOBB Nefes Kredisi” ile devletin kredi faizlerini düşürme politikasına ve ülkenin geçtiği zor bir dönemde piyasaların rahatlatılmasına katkıda bulunmuş olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Ekonomide para olmadığı zaman sıkıntılar yaşandığını bunun başta işsizlik göstergeleri olmak üzere hemen her alana olumsuz yansımalarda bulunduğunu kaydeden Eskiduman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu fırsatla Denizbank ve Ziraat Bankası tarafından ülkemizdeki 80 bin KOBİ’ye piyasanın oldukça altındaki faiz oranıyla kredi desteği verilmesi imkanı yaratılmış bulunmaktadır. DenizBank olarak, KOBİ ve esnafımızın gelişim ve büyümelerine olanak sağlayacak finansal çözümler için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Nitekim bu projeye göre, TOBB ve KGF desteğiyle yıllık yüzde 9,9, aylık yüzde 0,83 faiz oranlı ve üst limiti il ve ilçelere göre 50 ile 100 bin TL. arasında değişmekte olan yeni bir fırsat sunulmuş ve proje kapsamındaki kredilendirme işlemlerine 12 Aralık 2016 tarihinden itibaren başlanmış bulunmaktadır. Kredi başvurusunda işletmelerden masraf olarak 250 TL., KGF'nin talep edeceği kefalet başvuru bedeli ile komisyon dışında herhangi ücret talep edilmemektedir. Bu avantajlı krediden faydalanmak isteyen Adana’da faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz; bağlı bulunulan Oda ve Borsa’dan alınmış ve bu kredi isminin belirtildiği faaliyet belgesi ile en yakın DenizBank şubesine başvurabilir veya 0212 355 10 55 DenizBank KGF Destek Hattı’mızı arayarak bilgi alabilirler. DenizBank olarak