Adana Ticaret Odası’nın kentin ihracat potansiyelinin geliştirilmesine yönelik hizmetleri artarak sürüyor. ATO Yönetim Kurulu Üyesi ve UR-GE Projesi katılımcısı Ziya Alim Koçer ve ATO Genel Sekreteri Ahmet Nevruz başkanlığında 11 firmadan 13 temsilcinin katıldığı “Tanzanya Ticaret Heyeti Organizasyonu”nda yer alan Adana firmaları, Indusmach 2015 Fuarı’nda kendilerine ayrılan bölümlerde üç gün boyunca ikili görüşmeler gerçekleştirme imkanı buldu.

Darüsselam Mlimani City Conference Hall’da gerçekleştirilen fuarın açılışı, Tanzanya Özel Sektör Kurumu Başkanı Godfrey Simbeye tarafından yapıldı. Simbeye, açılıştan sonra fuarın en geniş alanına sahip olan ATO standına gelerek Adanalı iş adamlarıyla tanışırken, Adana ekonomisi ve yatırım fırsatlarına ilişkin bilgi aldı.

Fuar sırasında Adana Ticaret Odası standını ziyaret eden Türkiye’nin Tanzanya Maslahatgüzar Vekili Berat Çolak ve Ticaret Müşaviri Yılmaz Akçınar da, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesi gerektiğini vurgularken, Adanalı işadamlarının bu etkinliğe katılımlarının örnek bir çalışma olduğunu ifade ettiler.

Orta ve Doğu Afrika’nın en büyük Makine Fuarı olan Indusmach 2015 Fuarı’na 20’nin üzerinde ülkeden 100’ün üzerinde firmanın stant açarak katılım sağladığı ve fuarı 20 bin dolayında profesyonel iş adamının ziyaret ettiği öğrenildi. Tanzanya’nın, deniz ile sınırı olmayan 10 kadar komşusu ülkenin liman, gümrükleme, finans ve uluslararası ticaret faaliyetlerinin yürütüldüğü gelişmiş bir ticaret üssü konumunda bulunduğu ve Afrika pazarına giriş için stratejik bir noktada yer aldığı, bu anlamda makine sektöründe olduğu kadar diğer tüm sektörlerde de yatırım ve ticaret fırsatına sahip olduğu kaydedildi. Bu açıdan Indusmach Fuarı’nın, başta Tanzanya olmak üzere, Kenya, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Zambiya, Ruanda gibi komşu ülke pazarlarına giriş için önemli imkanlar da sunduğu belirtildi.

ATO Heyeti Tanzanya ziyareti sırasında, Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçiliğini de ziyaret ederek Maslahatgüzar Vekili Berat Çolak ve Ticaret Müşaviri Yılmaz Akçınar ile görüşmelerde bulundu. Ziyaret sırasında Türkiye ve Tanzanya arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler hakkında detaylı bilgiler veren Çolak ve Akçınar’a, Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Alim Koçer tarafından ATO’nun teşekkür plaketleri takdim edildi.

Adana Makine Sektörü Kümesi üyelerinin Tanzanya’daki Indusmach 2015 Makine Fuarı’na katılımlarıyla ilgili bir açıklama yapan Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, UR-GE Makine Sektörü temsilcilerinin Adana Ticaret Odası’nın Ekonomi Bakanlığı ile birlikte sağladığı destek kapsamında, 2014 yılı Kasım ayında gerçekleştirdikleri Polonya ziyaretinin ardından, 23-26 Mayıs 2015 tarihleri arasında Tanzanya Fuar katılımını da başarı ile tamamlamalarının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Menevşe, “Odamızın Ekonomi Bakanlığı ile birlikte sağladığı bu desteğin üretimlerini değerlendirmek ve ihracat potansiyellerini artırmak isteyen üyelerimizin yurt dışında yeni müşteriler bulma ve işbirliği fırsatları yaratması açısından son derece faydalı sonuçlar yaratacağına inanıyorum” dedi.