Adana Ticaret Odası (ATO)Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Singapur Maslahatgüzarı Lee Lorling’e Çukurova’nın üretim potansiyeli ve bulunduğu coğrafya ile büyük avantaja sahip olduğunu belirterek, Adana olarak Singapur’la olan ticaret hacmimizi en üst seviyeye çıkarıp bu ülkenin çeşitli alanlardaki gereksinimlerini karşıladığı en önemli tedarikçisi olmak istediklerini söyledi.

            Singapur Maslahatgüzarı Lee Lorling, gerek üretim potansiyeli, gerekse stratejik önemiyle ön plana çıkan Çukurova ile ticari ilişkilerin geliştirilmesini sağlamak amacıyla ATO Başkanı Ali Gizer’i ziyaret etti. ATO Başkan Yardımcıları Atila Menevşe ve Mehmet Şahbaz’ın yanı sıra Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinin de hazır bulunduğu görüşmede, Çukurova ile Singapur arasındaki ticaret hacminin, olması gerekenin çok altında seyretiğine işaret edilerek, mutlaka artırılması gerektiği görüşünde birleşildi.

            ATO Başkanı Ali Gizer, Singapur ekonomisinin büyük oranda ticarete dayanması ve sanayi alanındaki gelişmişliğinin Adana ile büyük benzerlik taşıdığını belirterek, “Singapur'un ilimizle birçok yönden benzeşen ve bu bağlamda işbirliği fırsatı sunan bir yapıda olduğu bir gerçek. Çünkü Adana da, Singapur gibi 200 yıllık sanayi birikimi, dünyanın en önemli ticaret yolları üzerindeki konumu, 2000 yıllık bir ticaret üssü oluşu, genç ve dinamik nüfusunun yanı sıra Türkiye ortalamasına göre yüksek refah seviyesi ile Singapur'a benzer sosyal ve ekonomik göstergelere sahiptir. Adana bu benzerliklerin ötesinde yüksek verimliliği ve çeşitliliği ile dünya çapında bilinen bir tarım merkezidir. Bu göstergeler ışığında İlimiz ile Singapur arasında önemli bir ticaret potansiyeli bulunmaktadır. Bu ziyaretin var olan ancak yeterince değerlendirilemeyen potansiyeli açığa çıkarmasını ve Adana ile Singapur arasında kurulacak ticaret köprüsünün ilk taşını oluşturacağına inanıyorum” dedi.

            Gizer, Adana’nın üretimi ile Singapur’un gereksinimleri karşılaştırıldığında önemli benzerlikler bulunduğuna işaret ettiği konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Singapur dış ticareti incelendiğinde en çok ithal edilen ürünlerin, makine, mineral yakıtlar ve gıda ürünleri olduğu dikkati çekmektedir. Adana, bu ürün gruplarında oldukça gelişmiş ve ihracatı yüksek bir ildir. Bu bakımdan Adana'nın kaliteli ürünleriyle, Singapur’un önemli tedarikçilerinden biri haline gelebileceğini düşünüyorum. Singapur’un ihraç ürünlerinde ise başlıca; makine ekipman, tıbbi kimyasallar ve mineral yakıtlar gelmektedir. Bu bağlamda Adana, Singapur için ayrı bir önem arz edecektir. Nitekim Adana, Türkiye'de ve Ortadoğu coğrafyasında sağlık sektörünün en gelişmiş olduğu kenttir. Singapur tıbbi ürünlerini ilimize pazarlama olanağına sahiptir. 

Kimyasallar ve mineral yakıtlar konusunda Adana, Singapurlu yatırımcılara mükemmel bir yatırım alanı sunmaktadır. Bilindiği üzere dünyanın en büyük ham petrol ve doğalgaz nakil hatlarının dünya pazarıyla buluştuğu nokta Adana'dır. Rus, Azeri, Irak menşeli petrol nakil hatları Adana'da sonlanmakta ve buradan Yumurtalık limanından dünyaya dağıtılmaktadır. Bu oluşum henüz çok yenidir. Adana, bu alanda henüz yapılanma aşamasındadır. Singapur, petro-kimya ürünleri, kimyasallar ve kauçuk gibi malların imalatında oldukça gelişmiş bir ülkedir. Bu nedenle Singapurlu yatırımcıları ve işadamlarını bu yeni alanda yatırıma ve geleceğin enerji üssünden pay almaya çağırıyoruz. Bir diğer önemli husus ise, gemi inşası ve tersaneler boyutunda Adana'nın sunduğu fırsatlardır. Adana, bu sanayi alanında da son derece yüksek bir altyapıya ve imkânlara sahiptir. Gemi inşa sanayinde çalışmak üzere eleman yetiştiren bir okulumuz, Adana'da eğitim vermektedir. Yani nitelikli eleman ihtiyacı da en yüksek düzeyde karşılanmaktadır. Bu bakımdan gemi inşa sektöründe güçlü olan Singapurlu işadamları, gerek bizlerle işbirliği içinde, gerekse doğrudan yabancı yatırım statüsünde bu sektörde yatırım yaparlarsa kazançlı çıkacaklardır.”

Singapur Maslahatgüzarı Lee Lorling de, Çukurova’nın ekonomik potansiyeli ve çeşitliliğinden etkilendikleri için Adana’ya geldiklerini söyledi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın Singapur için büyük önem taşıdığını ifade eden Maslahatgüzar Lee Lorling şöyle konuştu:

“Türkiye, gerek Ortadoğu, gerekse Avrupa Birliği gibi önemli pazarların kilit noktasında. Adana da, Türkiye içerisinde özel bir konuma sahip. 5.3 milyon nüfuslu Singapur, gıda ve tarım ürünleri gereksiniminin büyük bölümünü ithal ediyor. Bu anlamda Çukurova önemli bir potansiyele sahip. Ayrıca, Rusya ve Azerbaycan petrollerinin yine Çukurova’dan dünyaya dağıtılıyor olması da çok önemli. Amacımız, Çukurova ile mevcut ticaretimizi her alanda artırmak. Bugün elde ettiğim izlenimler doğrultusunda, gereksinimlerimizi belirleyip, Singapurlu işadamları ile Adana Ticaret Odası’nın üyelerinin ikili görüşme yapabilecekleri bir organizasyonda buluşturmamız gerektiğine inanıyorum. Ticaretimizin artırılmaması için hiçbir neden görünmüyor.”