Ticaret Odası olarak Adana’yı Çukurova Bölgesi’nin merkezine koyduklarını belirten Halis Bayrak,  Suriye, Irak, Libya’daki hastaların ağırlıklı olarak Adana’ya geldiklerini söyledi. En büyük hedeflerinin uluslararası havaalanının açılması olduğunu ifade eden Bayrak, “Bu havaalanı açıldıktan sonra Avrupa'dan hasta alırız. Türki devletlerinden alabiliriz. İngiltere’den de, Yunanistan’dan da, Rusya’dan da alabiliriz” diye konuştu. Adana ile Mersin arasına kurulması planlanan uluslararası havaalanı ile ilgili çalışmaların durağanlığına dikkati çeken Bayrak, bu konunun sadece Adana için değil, tüm bölge için büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Yurt dışındaki sağlık işlemleri randevuları için uzun süre verildiğini kaydeden ATO Başkan Yardımcısı Halis Bayrak şöyle devam etti:

“Yurt dışında bir ameliyat için 90-120 gün arası randevu veriyorlar. Bir emar çektirmek için 60-90 gün arası tarih veriyorlar. Oysa biz zaman açısından çok daha kısa sürede hem hastanın teşhisini yapabiliyoruz, hem de tedavisini yapabiliyoruz. Üstelik bu işlemleri Avrupa’ya göre çok daha ekonomik yapıyoruz. Örneğin Avrupa’da doğum yaptırmak 10.000 dolarla 15.000 dolar arası değişirken Türkiye’de pahalı diye adlandırdığımız bir hastanede 4-5 bin TL’ye doğum yaptırabilirsiniz. SGK ile çalışan yerlerde ise bu rakam 800 TL’ye kadar düşmektedir”.

 

Türkiye sağlık sektöründe üst seviyelerde

Türkiye’nin sağlık sektöründe son dönemlerde en üst seviyelere geldiğinin ve her geçen gün daha da büyüdüğünün altını çizen Bayrak, sağlık turizmi ile ilgili görüşlerini açıklamaya şöyle devam etti: “Örneğin doğum konusunda Avrupa’daki hastalara 5.000 dolar rakam versek 3.000 dolar da yanında gelen eşine dostuna Mersin’i, Adana’yı, Şanlıurfa’yı gezdirsek 8.000 dolara hem doğumunu yaptırmış oluruz hem de hem de tatil yaptırmış oluruz”.

 

Adana’da çok kaliteli hastaneler var

Adana’da kapasite ve cihaz anlamında çok kaliteli hastaneler olduğunu kaydeden Halis Bayrak, “Ortadoğu Hastanesi 25-26 yıllık bir hastane. Bizimle birlikte diğer hastaneler de üst seviyede hizmet veriyor. Bölgesel olarak baktığımızda Hatay, Osmaniye, Niğde, Mersin, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’yı da içine alarak İstanbul’a karşı yeni bir bölge oluşturmak durumundayız. İstanbul’a karşı yeni bir bölge olsa ve yılda 15-20 milyon insan gelse, 2-3 saat bölgemiz de kalsa hem hizmet etmiş oluruz hem de sağlığını düzeltmiş oluruz. Bu da bizim için çok büyük bir kazanç olacaktır” diye konuştu.

Çukurova Bölgesi’ni önce sağlık turizmi olarak kullanacaklarını ardından sanayiciler, iş adamları ve ticaretçiler için kullanacaklarını kaydeden Bayrak, böylece Adana’nın ufkunun genişleyeceğini belirtti. Bayrak, “Adana Ticaret Odası Sağlık Komisyonu olarak biz bir katkı sağlayacağız. ATO Başkanımız Sayın Atila Menevşe ve diğer arkadaşlar da her zaman bizim yanımızda. İlerideki günlerde Irak’a gideceğiz ve sağlık sektörüyle ilgili bir gezi düzenleyeceğiz” dedi. ATO olarak sağlık sektörüyle ilgili fuarlara da katıldıklarını ifade eden Bayrak, İstanbul ve Antalya’daki fuarlara katıldıklarını ilerleyen süreçte ise yurt dışındaki fuarlara gideceklerini sözlerine ekledi.