Çukurova Arboretum(Ağaç Parkı)’da Keklik salımı öncesi yaptıkları biyolojik mücadele çalışmaları ile buğdayda süne zararlısının Adana bölgesinde oldukça azaldığı belirten Türkiye Odalar Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “2010 yılından bu yana yaptığımız bu çalışmalar ile Adana'nın kuzeyinde yetiştirilen buğdayın kalitesinin ovada yetiştirilen buğdayın kalitesine yaklaştığı gözlenmiştir. Mücadele çalışmalarını yürüttüğümüz Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerinde yetiştirilen buğdaylar yemlik yerine ekmeklik olarak değerlendirilmekte ve üreticilerimiz ürünlerini çok rahat bir şekilde istedikleri yere ve fiyata satabilmektedirler. Kalitesi artan buğday ise çiftçimize % 20-30 gibi bir katma değer kazandırmıştır. Böylece üreticilerimiz gelirlerini arttırarak emeklerinin karşılığını almaya başlamışlardır.  Ayrıca buğdayda artan verim ve kalite ile un sanayicilerimize de daha nitelikli buğday sağlanmış oldu. Borsamızın süne ile biyolojik mücadele için yılda yapılan 20 bin -32 bin TL’lik yatırımla, ilimize yaklaşık 15 milyon TL’lik katkı sağlamaktadır. Bu başarının devamını sağlamak için 2015 yılında da, Borsamızın finansmanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile işbirliği yapmıştır. Bu işbirliği kapsamında Nisan ayının ilk haftasında Adana Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerinde Süne zararlısı ile Biyolojik mücadele amacıyla Borsamız ile Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü yönetici ve uzmanları katılımı ile parazitoit salımı başlatılmış,  toplam 450.000 adet parazitoitin salımı yapılmıştır. Bu günde yüzlerce Kekliği doğaya bırakarak süze zararlısı ergini ile mücadelemizi sürdürmekteyiz. Mücadelemizde bizlerle paydaş olan kurumlara ve siz değerli misafirlerimiz yeniden hoş geldiniz diyor, üreticilerimize bereketli kazançlı sezon dileyerek saygılar sunuyorum” diye konuştu.

 

VALİ BÜYÜK, “BİZE EMANET EDİLEN DOĞAL VARLIKLARI KORUMALIYIZ”

Doğal varlıkları korumada fazla söze hacet olmadığını ifade eden Adana Valisi Mustafa Büyük, “Doğal varlıkları korumak hepimizin görevidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Adana Ticaret Borsası yönetimi gerçekten doğa için çok önemli olan, zenginleştiren bize emanet edilen doğal varlıkları tabiatı koruma adına yapmamız gereken bir iş yapmış oluyorlar. Doğal varlıkları korurken birde süneyle mücadele ediyorlar. Bu konuda da katkı sağlıyorlar. “Biz burada sembolik olarak Keklik salımı yapıyoruz. Aslında ilgili arkadaşlar bölge de çeşitli köylerde bu işlemi yapmış ve yapıyorlar. Avcılarımızın bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bu keklikler özel ortamlarda yetişti. Tabiata uyumlu hale gelebilmeleri için belirli bir süre korunmaları lazım. Keklikler tabiata uyum sağlamadan, kendileri koruyacak hale gelmeden yok edilirlerse bu hepimizi üzer. Tabiatın korunmasında avcılarımızın da sorumluluğu var. Avcılarımıza bu mesajı ilettikten sonra katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Süne zararlısı için yaşama geçirilen biyolojik mücadelenin her adımını yakından takip eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Sabahattin Yumuşak, çalışmaları yakından takip edip, katılımcılarla birlikte doğaya Kınalı Keklik saldı.