Adana Vali Vekili Cengiz Horozgil, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek, Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, CHP İl Başkanı Orhan Sümer, CHP Kadın Kolları Başkanı Av.Rukiye Çinkılıç, CHP Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş ile çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda esnaf odası başkanı, genel sekreterleri ile esnaf ve sanatkarların da katıldığı törende sıcağa rağmen büyük coşku yaşandı.

 

75.Yıl Sanat Galerisi önünde gerçekleştirilen törenin sunumunu ESOB Genel Sekreteri Sema Kartalmış yaptı. Kartalmış’ın daveti ile törene katılanlar, Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşımızı okudu. Ardından açılış konuşması için TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık kürsüye davet edildi.

 

Barışık konuşmasında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nının 13 Ağustos 2008 tarihli genelgesiyle yurt genelinde kutlanmaya başlanan Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nın bu yıl 7’incisini düzenlediklerini belirtirken, esnafın bayram günü olarak gördükleri Ahilik Haftası Kutlamaları’na katılan protokol mensupları, davetliler ile tüm esnaf ve sanatkar teşkilatı mensuplarına ayrı ayrı teşekkür etti.

 

Barışık, Osmanlı Devleti’nin kurucusu, büyük İslam Alimi Şeyh Edibali’nin aynı zamanda damadı olan Osman Bey’e vasiyetinde “Ey oğul, geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Osman, geçmişini bil ki, nereye gideceğini unutma” diyerek önemli bir tarihi hakikatı vurguladığını ifade etti.

 

Barışık, “Dünü bilmeyenin bugünü izah etmesi ve geleceğe hazırlanması asla mümkün değildir. Tarih şuuru, geçmişle geleceği birbirine bağlayan çok güçlü bir köprüdür. Geçmişle gelecek arasındaki bu köprünün kurularak nesillerde tarih bilincinin uyandırılması son derece önemlidir. Özü; “Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma” olan Ahilik felsefesinin temelleri 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atılmış, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmıştır. Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik; güler yüzlü olmaktır, bilgidir, büyük sözü tutmaktır. Ahi Evran'ı geri getiremeyiz, ama geçmişimizi hatırlayarak onları gelecek nesillere aktarmalı, gençlerimize ışık tutmalıyız”dedi.

 

Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz de, kutlamaların 2008 yılında Bakanlığı tarafından çıkarılan bir genelge doğrultusunda, Ahilik Felsefesi’ni yaşatmak adına her yıl ülke genelinde gerçekleştirildiğini belirtirken, “Bu felsefeseyi geleceği aktarmak ve yaşatmak, yalnız esnaf ve sanatkarların değil kamu kurum ve kuruluşlarının da görevleri arasındadır. Bu haftanın Adana’mız, esnaflarımız ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum”diye konuştu.

 

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek de, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yurt dışında bulunması nedeniyle törene katılamadığını belirterek, tüm katılımcılara selam ve sevgilerini ilettiğini ifade ederken, “Böyle bir organizenin düşünülmesi, yapılmış olması, tarihi gelenek ve göreneklerimize sahip çıkılması bizleri toplum ve insanlık adına mutlu etmiştir. Ahilik Haftası’nın kutluyor, tüm esnaf ve sanatkarlarımıza bol ve bereketli kazançlar diliyoruz. Bizim için toplumsal değerler noktasında, esnaf ve sanatkarlarımız değerlidir. Çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerinde insanlar ustasını bir baba şefkatiyle kucaklar, aile ferdi büyüğü gibi gördükleri için disiplin ve ahlaki değerlere önem verirler. Çünkü, toplumumuzun ahlaki değerleri çok önemlidir. Yüzyıllardır süregelen Ahilik geleneğini yaşatanlara sonsuz sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunarım”dedi.

 

Adana Vali Vekili Cengiz Horozoğlu da, Vali Mustafa Büyük’ün Kıbrıs’taki bir toplantıda bulunması nedeniyle aralarında bulunamadığını ve başarı dileğini ifade ederken, “Değerli esnaf kardeşlerimiz, siz Ahiliğin bugüne gelmesini sağladınız, unutmadınız, unutturmadınız. Bundan sonra sorumluluğunuz daha da arttı. Ahilik ilkelerini hayata geçirmek konusunda herkese örnek olacaksınız. Zira, ne yazık ki, dünyada hakim olan bilgi hikmetsiz bilgidir. Bilgi, hikmetten uzaklaştıkça, insanlığa hizmet etmekten çıkar, ahlaki değerlerde o oranda unutulur, göz ardı edilir. Bilgiyi hikmetle, ticareti ahlakla buluşturmak için Ahiliğe ihtiyacımız vardır. Bugün dünyadaki tüm sorunların sebebi ahlaki yozlaşmadır. Şayet öyle olmazsa, Somali’de kardeşlerimiz açlıktan ölmez, Mısır’da, Suriye’de kardeşkanı dökülmez, Gazze’de Filistin’de insanlık ayıbı da yaşanmazdı. Yani, Ahi Evran’ın 800 yıl önce söylediklerini anlamamız ve bunları kendimizde kişiselleştirmemiz lazım.  Yani dilimiz Ahi Evran diyorsak, halimiz de Ahi Evran olacak. Ahilik sadece dükkan açıp, kapatmak değildir. Dükkan açıp, kapattıktan sonra bir araya gelip, bu değerleri yaşatmaktır. Ahilik ihtiyacı olanı bulup, ona yardım etmektir. Biz tüm insanlığa örnek inancın mensuplarıyız. O halde halimizde de örnek olmalıyız”şeklinde konuştu.

 

Birlik Başkanı Barışık,  konuşmaların ardından ‘Adana’da Yılın Ahisi’ seçilen 74 yaşındaki Fotoğraçı Esnafı Abdurrahman Ersungur’a kaftan giydirdi, Vali Vekili Horozgil plaket verdi, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek bir kahve takımı hediye etti, Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Bünyamin Yüce çiçek ve plaket vererek alkış tuttular.

 

Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun gösterisinden sonra protokol mensupları ile katılımcılara Ahi Pilavı ikram edildi, esnaf stantları gezildi, örste demir dövüldü, hatıra fotoğrafları çektirilerek tören tamamlandı.

 

Törene Adana ESOB Başkan Vekilleri Nihat Sözütek, Mustafa Göktaş, ile Birlik Yönetim Kurul Üyeleri, Birlik Genel Sekreteri Sema Kartalmış,   Adana Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğine bağlı çeşitli Esnaf Odası Başkanları, genel sekreterleri ile çeşitli okullara bağlı öğrenci grupları ve kalabalık bir esnaf ve halk topluluğu katıldı