Adana OSB’de gerçekleştirdiği orta gerilim, depolu ve hermetik yağlı transformatör üretiminde, yeni yatırımlarla gücünü 50 MVA’ya çıkaran Beta Transformatör, Nijerya hükümetine trafo ihraç ediyor.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü ve yönetim kurulu üyesi Hikmet Aslan, ziyaret ettikleri fabrikada, Genel Müdür Sabit Dağsuyu, Üretim ve Planlama Müdürü Hakkı Mert Dağsuyu, Finans ve Dış Ticaret Müdürü Yusuf Cenk Dağsuyu ile görüşerek, yeni yatırımlarından dolayı kutladılar.

Genel  Müdür Sabit Dağsuyu, yeni yatırımlarla büyümeye devam edeceklerini vurgularken, “Yaptığımız yatırımlarla aldığımız makineler sayesinde 50 MVA’ya kadar muhtelif güç ve gerilimlerde güç transformatörü üretiminin  yanı sıra kuru tip tesisini kurduk. Bu sayede üretim çeşitliliğimizi arttırdık. Kapasite artırımına yönelik yeni makine yatırımlarımız da devamı olacak” dedi.

Dağsuyu,  15 mva güç trafosu üretimine başladıklarını ve Nijerya Hükümeti’ne direk ihraç ettiklerini ve  Akdeniz Bölgesi’nin bu güçteki ilk trafo üreticisi olduklarını vurguladı.

10-2500 kVA, 36 kV yağlı dağıtım transformatörleri, 2-25 MVA, 36 kV yağlı güç transformatörleri, hermetik tip transformatörler, dökme reçineli kuru tip transformatörler, oto transformatörler, özel tip transformatörler gibi geniş bir ürün gamıyla hizmet verdiklerini belirten Dağsuyu, 10 kVA’dan 50 MVA’ya kadar her türlü gerilimde ayda yaklaşık 500 adet yağlı tip dağıtım transformatörü üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Üretim kapasitelerini de her yıl katladıklarını ifade eden Dağsuyu,  imalat verimliliklerini yatırımlara paralel olarak her geçen yıl artırdıklarını vurgulayarak,  ‘’İleri teknoloji üretim standardı ve kalite beğenileriyle yurtiçi ve yurtdışı pazarlarında geniş bir müşteri portföyüne sahibiz” diye konuştu.

 İhracat odaklı çalıştıklarını kaydeden Sabit Dağsuyu, gerçekleştirdikleri üretimin yaklaşık yüzde 70’ini ihraç ettiklerini dile getirdi.

-Afrika ile bağlantı-

Yurtdışında oldukça iddialı olduklarını söyleyen Dağsuyu, Afrikalı iş adamlarıyla gerçekleştirdikleri uzun süren görüşmeler sonucunda yıllık bağlantılar sağladıklarına işaret etti.

 Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğu başta olmak üzere birçok bölgeye ihracat yaptıklarını belirten Dağsuyu, yurtdışındaki pazar paylarını daha da artırmayı hedeflediklerini ve bu çerçevede pazar araştırmaları yaptıklarını aktardı.

 Dağsuyu, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

 “Ürün kalitemiz, satış prensiplerimiz ve teknik servis hizmetlerimizle müşterilerimizin güvenini kazandık. Önümüzdeki süreçte yine Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğu üzerinde yoğunlaşacağız çünkü bu pazarlarda ciddi potansiyel olduğunu gözlüyoruz, bu anlamda araştırmalarımız sürüyor. Özellikle Afrika pazarında, daha önce yapılan görüşmeler sonucunda yıllık bağlantılar kurduk. Ciddi potansiyeli olan bu pazarda iş hacmimizi daha da genişletmeyi hedefliyoruz.”

-Sektöründe en fazla ihracat yapan firma-

İstanbul Maden ve Metaller İhracat Birlikleri (İMMİB) 2010 yılı rakamlarına göre; Akdeniz Bölgesi’nde elektrik-elektronik sektöründe en fazla ihracat yapan 7’nci, trafo sektöründe ise 1’inci firma olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Dağsuyu, sektöre ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Trafo pazarının geçtiğimiz yıl yüzde 50 oranında büyüme kaydettiğini söyleyen Dağsuyu, pazarda daralma yaşanmadığını ifade etti. Sektörün yüzde 70’ler oranında ihracat odaklı çalıştığını anlatan Dağsuyu,  şöyle devam etti:

“Trafo sektöründe yaklaşık 15 üreticiyle yıllık yaklaşık 70 bin civarında trafo üretiliyor. Sektörde yaşadığımız en büyük sorun, kalifiye eleman bulmakta çektiğimiz sıkıntı. Çalışma prensipleri çok iyi bilinen bir sektör olmadığı için, ekibimize dahil olacak elemanımızı biz mevcut yerimizde yetiştiriyoruz ve bu da belirli bir süreç alıyor.  Bununla birlikte sektöre darbe vuran bir konu da, profesyonel olmayan merdiven altı üreticiler. Bu konuda da sıkıntı yaşanıyor.’’

Yeni yatırımlarla beraber ihracat yapılan ülke sayısını 20’ye çıkardıklarını bildiren Genel Müdür Sabit Dağsuyu,  Ar-Ge çalışmalarıyla devam eden üretim projelerinin detayları hakkında da bilgi verdi.

Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarlarında önemli mesafeler kaydettiklerini dile getiren Mert Dağsuyu; TSE, ISO 9001:2000, TS 267 EN 60076-1, ISO 14001 ve ISO 50001:2011 ile OHSAS 18001:2007 belgelerine sahip olmanın yanında, yurtdışı test raporunu uluslararası test merkezleri ICMET ve KEMA’dan aldıklarını bildirdi.

Dağsuyu, bunların yanı sıra  transformatör sektöründe nadir alınan ve belki de bir firmanın sahip olduğu “CE” işaretini kullanabildiklerini ve bunun belgesinin de kendilerinde bulunduğunu kaydetti.