TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Nijerya’da ilk kez düzenlenen Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Türk İhraç Ürünleri Fuarı büyük ilgi gördü. Türkiye’nin çeşitli illerinden,  90 seçkin Türk firmasının katıldığı fuara Nijerya’nın dışında Togo, Benin, Gambiya gibi komşu ülkelerden de ziyaretçiler katıldı.

 

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ve TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer’in de katıldığı fuara Adana’dan iki firma katıldı. Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) üyesi firma temsilcileri fuarın çok verimli geçtiğini söylediler. AGİD Başkan Yardımcısı ve Şekeroğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Şeker ve Yalınkaya Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rıza Yalınkaya, ECOWAS Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na katılmakla Afrika pazarında ciddi pay sahibi olacaklarını belirttiler.

 

Fuara stand açarak katılan Şekeroğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Şeker, Türk işadamları için Afrika’nın önemli bir pazar olduğunu söyledi. 160 milyon nüfuslu Nijerya’nın Afrika’nın en gözde ülkesi olduğunu belirten Şeker, “Nijerya, yüksek gelirli bir ülke. Büyük bir potansiyel var. Ülkede Çin malı hakim olmasına rağmen insanların çoğu, ‘Türk Malı’ dendiğinde etkileniyor. Ciddi bir teveccüh var. Tekstil ve inşaat alanında değerlendirme yapılabilir. Fuara katılan inşaat firmalarının çoğunluğu bu ülkedeki yerli işadamlarına bayiliklerini verdi. Tekstil olarak da ciddi görüşmeler yaptık. Fuar olumlu bir hava içinde geçti. Beklentilerimiz güzel.” diye konuştu.

 

Fuar çerçevesinde çok sayıda ikili iş görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Yalınkaya Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rıza Yalınkaya da, “Karma bir fuar oldu. Bol bol ikili iş görüşmeleri yaparak ürünlerimizi tanıtma fırsatı bulduk. TUSKON ve alt kuruluşu AGİD vesilesiyle yurt dışı fuarlarına daha kolay katılabiliyoruz. Afrika, ticaret yönünden bakir bir bölge. Doğru kuruluş ve firmalarla işbirliği yapılırsa ne isterseniz satabilirsiniz.” dedi.