ATO Meclis salonunda gerçekleşen ve Meclis Başkanı İsmail Acı, Meclis üyeleri ve firma temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Odası olarak, sürekli dış ticaretin, ihracatın önemine vurgu yaparak üyelerini ihracata yönlendirmeye çalıştıklarını belirterek,“Bu çabamızın ne denli doğru olduğu bugünkü ekonomik tabloda çok daha net ortaya çıkmaktadır. Artan kur karşısında ihracatçılar, ihracat yapan işletmeler memnundur. Öte yandan ithalat yönlü çalışan işletmelerde ise durum tam tersidir. Biz üretim ve ihracata dayalı bir ekonomik büyümenin en sağlıklı büyüme olacağına inanıyoruz ve sürekli bu amaca dönük olarak çalışıyoruz” dedi.

2003 yılından bu yana KOSGEB ile Odamızın işbirliğinde Avrupa Birliği’nin KOBİ’lere dönük fon ve desteklerinden müşterek bir proje ile yararlandığını ifade eden Atila Menevşe konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Türkiye’de kurulan ilk konsorsiyumla AB finansmanına uzun dönemli erişim imkanını yakaladık. 15 senedir kesintisiz süren bu işbirliğimizde yüzlerce üyemize, Avrupa Bilgi Merkezi ve Avrupa İşletmeler Ağı programları ile çok çeşitli kalemlerde hizmetler sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. KOSGEB’e bu uzun soluklu ortaklığı ve desteği için teşekkür etmek istiyorum. Öte yandan KOSGEB, Türkiye’nin en dinamik ve gelişime açık kurumlarından biri. İşletme destek modüllerini ve programlarını her yıl yenileyip güncelliyor ve günün ihtiyaçlarına, işletmelerin taleplerine uygun hale getiriyor. KOSGEB’in bu gelişim ve dinamizminden de çok memnun olduğumuzu belirtmek isterim. Bugün Sayın Müdürümüzün sunumuyla sizlere KOBİGEL destek programını anlatmaya çalışacağız. Bu programla işletmelerimiz 1 Milyon TL ye kadar kamu desteği alarak projelerini finanse etme, kendilerini geliştirme fırsatı bulabilmektedir.”

Destek oranları ve miktarın küçük ve orta büyüklükteki işletmelere sunduğu olanakların önemine değinen Başkanımız Menevşe, “Program kurallarındaki esneklik, işletmelerimizin yapısına uyum noktasında çok önemlidir. Bu süreçte Adana Ticaret Odası’nın KOSGEB işbirliği içerisinde her aşamada sizlere destek vermeye hazır olduğunu da eklemek istiyorum. İşletmeler ve iş dünyası olarak bize düşen, tüm teşvik ve destek imkanlarını kullanarak, uluslar arası ticarette kendimize yer edinmek, işletmemizi büyütürken, ülkemizin ve milletimizin de refahına katkıda bulunmaktır” diye konuştu.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan KOSGEB Adana Hizmet Merkezi Müdürü Mücahit Alper Karcı da KOSGEB’in tanımı ve destekleri hakkında bilgi verdi. 2018 Yılı KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı başvurularının 24 Nisan 2018 tarihinde başladığına işaret eden Karcı konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı’nın bu çağrısı için toplam bütçe 700 Milyon TL olarak belirlendi. Toplam destek tutarı içerisinden imalat sanayi işletmelerine toplam 500 Milyon TL, yazılım sektörü işletmelerine ise toplam 200 Milyon TL destek verilecek. Proje sunacak işletmelerin KOSGEB Veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları, bilanço usulünde defter tutmaları gerekmektedir. 2017 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı olmayan işletmeler başvuru sistemine giriş yapamayacaktır. Orta düşük ve düşük teknolojili imalat sanayi sektörlerindeki ve yazılım sektöründeki KOBİ’lerde 2017 yılı net satış hasılatının en az 300.000 TL ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacaktır. Orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sektörlerindeki işletmelerde yukarıda belirtilen satış hasılatı ve çalışan sayısı dikkate alınmayacaktır. İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2017 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekir. Başvuru süresi 22 Haziran 2018 tarihinde sona erecek olan projeden, Adana’nın en üst seviyede yararlanacağına inanıyorum.”