Bayilik anlaşmaları ve numune bazında siparişlerin alındığı gezinin çok verimli geçtiğini belirten Adanalı tekstilciler “Adana tekstilini tanıtmak için seyahatlerimiz sürecek” mesajı verdiler.

İlk gün Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğunu ziyaret eden Adana iş heyetini Başkonsolos Ufuk Ekici, Ekonomi Ateşesi Gürol Başaran ve Ticaret Ateşesi Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu karşıladı. Frankfurt’un ticari ve tekstil potansiyeli, ticarette kanunlar ve mevzuatların ele alındığı görüşmede konuşan AGİD Tekstil Komitesi Başkanı Sabri Altunbağ, “Adana Ticaret Odası ve Anadolu Girişimci İşadamları Derneği işbirliği ile bu ziyaretimizi gerçekleştirdik. Burada pazar araştırması yapmak ve Adana tekstilini Frankfurt’a dolayısı ile Avrupa’ya açmak istiyoruz.” dedi.  Adana Ticaret Odası, AGİD Yönetim Kurulu ve AGİD Tekstil Komitesi Üyesi Cevdet Şeker ise; “Adana’da yüzlerce üretici firma var. Adana ihracatının en birincisi tekstildir. Biz bu tür seyahatler ile Adana’yı daha iyi noktalara taşımak istiyoruz. Adana Ticaret Odası ve AGİD üye firmalarının ihracatını artırma adına bu tür ziyaretler ile ihracat yapmamış firmalarına öncülük etmektedir." şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkonsolos Ufuk Ekici de “Biz gelmenize seviniyoruz. Anladığım kadarı ile pazar araştırması için geldiniz. Burada; ‘Türkler gelirse çalışmak için gelir’ şeklinde düşünüyorlar. Ama şimdi durum değişti. Artık Türkler buralara ürettikleri ürünleri pazarlamak ve satış yapmak amacı ile geliyorlar.” dedi.

4. NESİL TÜRKLER ALMANYA’DA ÇOK GÜÇLÜ

Almanların da Türk işadamları ile irtibat kurmak istediklerinin altını çizen Ekonomi Ateşesi Gürol Başaran ise, “Almanlar da Türk işadamları ile irtibat kurmak istiyor. Biz bu konularda sizlere yardımcı oluruz.  4. nesil Türkler burada güçlü. Kanunları ve teknolojiyi bilen nesiller. Alman ticaret sistemine göre şirket kurarsanız çok düşük faizle çok cazip krediler alabiliyorsunuz. Belediyelerde çok ciddi yetkiler var. Vergi toplamada Dünya’da 5. sıradalar. Adana’nın çok iyi tanıtılması lazım. Burada tekstil denince ilk akla gelen İstanbul, Kocaeli ve Bursa oluyor. Bu düşünceyi yenmenin yolu çok seyahat ederek Adana’yı tanıtmak. Firmalar için en önemli konular; ulaşım, güvenlik ve hız başta gelir. Bu üçü de Adana’da var. Türkiye ekonomi günlerini takip edin. O günlerde mutlaka sunum yapın.” dedi.

ALMANYA’DA TÜRKLERE İLGİ DUYULUYOR

Devletle iş camiasının ortak çalıştığını söyleyen Ticaret Ataşesi Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu, Frankfurt’un bulunduğu Hessen Eyaleti’nin coğrafik olarak çok önemli ve avantajlı bir yerde olduğunu belirtti. Almanya’da Türklere ilgi duyulduğunu da ifade eden Tarakçıoğlu, “Sadece Türkiye’ye yatırım çekmek değil Türkiye’nin de dışarıya yatırım yapması önemli. Burada satılık çok köklü şirketler var. Sıkıntısı olan işadamlarımızın sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Ülke masalarına üye olmak lazım. Fuarlara katılmak lazım. Ayrıca Birleşmiş Milletler’in bir sitesi var oraya da üye olmak lazım. Bu tip seyahatler de önemli. Maillerle olmuyor. Almanlar yüz yüze gelmek ve görüşmek istiyorlar.” dedi.

Alman-Türk İşverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rukiye Tunç Tuygar da Adana Tekstil heyetine bir sunum yaparak, ‘eğitim güçlendirir, ekonomi birleştirir’ sloganı ile hareket ettiklerini söyledi. Adana heyetinin Frankfurt ve DTU’yu ziyaret etmelerinin çok önemli olduğunu da vurgulayan Tuygar, “Biz de dernek olarak buralarda ticaret yapmanız adına sizlere gerekli her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.  Burada da bir konuma yapan AGİD Tekstil Komitesi Başkanı Sabri Altunbağ; “Bu ziyaretimiz ile Almanya’ya ticarete küçük adımlarla başlıyoruz ama gelecekte büyük gelişmeler yaşayacağımıza inanıyorum. Yurt içi ve yurt dışındaki işadamlarımızın tecrübelerinden faydalanıyoruz. Adana’da dünya markalarına üretim yapan firmalarımız var.” dedi.

FRANKFURT, ALMANYA’NIN EN GÜÇLÜ ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİ

Programın 2. gününde işadamları firma ziyaretleri gerçekleştirerek fiyat ve pazar araştırması yaptılar. Daha sonra Frankfurter Untemehmer Verein (FUV) ziyaret edildi. Buradaki Türk işadamlarından Almanya ticareti ile ilgili bilgiler alındı. FUV Başkanı Neşet Çiftçi ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek ‘Teşekkür ediyorum’ dedi. 3. gün ise Frankfurt Kalkınma Ajansı ziyaret edildi. Ajansın Direktörü Sibylle Yaakov, “Coğrafik anlamda Almanya’nın ortasında bulunma avantajı var. Almanya’nın en güçlü şehirlerinden biri. Havaalanı, otobanlar, kara ve su ulaşımı, elektronik iletişim olmak üzere bu şehirde bütün avantajlar var. Ayrıca fuarcılık geleneği olması bakımından yine çok önemli avantajlara sahip” diyerek Adana heyetine bölgenin ticaret ve ekonomisini anlatan bir sunum yaptı.  Frankfurt’ta faaliyet gösteren SİMPAŞ HOLDİNG temsilcisi Özer Koprur, “Son olarak bölgenin en büyük ticaret merkezin Nekerman’ı Türkler aldı. Alt yapısı, üst yapısı, depoları, büroları ve bulunduğu konum ile işadamlarına bir çok avantajlar sağlamakta” diyerek Adana tekstil heyetinin bu seyahatinden ve burayı ziyaret etmesinden gurur duyduğunu ifade etti. Frankfurt Kalkınma Ajansı Temsilcisi Dr. Anna Stepanenko Frankfurt’un küçük ama çok detaylı bir şehir olduğunu ve AB’de örnek bir şehir olduğunu Türkleri Frankfurt’a ticaret ve yatırım için beklediklerini dile getirdi.

Bu gezi sonucunda bir firmamız bayilik anlaşması ve bir firmamız da numune bazda sipariş aldı. Alman Türk İşadamları Derneği Alman İşadamları olarak Adana’ya bir heyet olarak gelmek ve Adana’yı daha yakından tanımak istediklerini ifade ettiler.