Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Geleneksel Salı Toplantısı’nda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ağırladı. ADSİAD’a yeni üye olan 20 işadamına üyelik beratlarının verildiği ve ADSİAD rozetlerinin takıldığı toplantıda Adana ve Mersin iş dünyası temsilcileri ile odalar ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları bir araya geldi.
Sheraton Otel’deki organizasyonun açılış konuşmasını yapan ADSİAD ve Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Süleyman Sönmez, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Yaşar Kemal’i saygıyla andı.
Adana’da kent dinamiklerini harekete geçirmek, Adanalılık bilincini geliştirmek için çalışan ADSİAD’ın bu kararlılığından asla vazgeçmeyeceğini kaydeden Sönmez, “2014 yılında Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam'daki 18 mahallede yaşayan 23 yaş ve üzerindeki toplam 356 gençle yüz yüze yapılan anketten çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Araştırmaya göre gençler, kentin en önemli sorunu olarak işsizliği göstermiştir. Kentteki işsizlik  Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmektedir” dedi.
Özellikle genç işsizlerin çokluğunun geleceğe güvenle bakılmasını engellediğini ve kenti biraz da umutsuzluğa sevk ettiğini kaydeden Sönmez, “Çukurova ve Adana’da işsizlik sorununa olumlu katkılar yapması beklenen yatırımcı firmaların önü açılmalı, başta Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi olmak üzere diğer alanlardaki tüm hukuki alt yapı sorunları bir an önce çözülmelidir. Böylelikle Adana’da uzun dönemli bir sosyo-kültürel değişime zemin hazırlanabileceği göz önüne alınmalıdır” diye konuştu.

“İMAR DÜZENLEMELERİ DEĞİŞKEN OLMAMALI”
Tüm dünyada önemli bir atılım yapan hizmet sektörünün Adana’mızda da geliştirilmesinin önemine işaret eden Sönmez, şunları söyledi: “ADSİAD olarak, Çukurova’nın  ‘Tarım İhtisas Bölgesi’ ilan edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sayede tarım sektörü geliştiği gibi tarıma dayalı sanayimiz de ivme kazanacaktır. Bu gerçeklerle birlikte son 10 yılda imar konusunda sağlıklı bir gelişim gösteremediğimizi de belirtmek istiyorum. Arsa sorunu giderilmeli, konut üreticisinin daha vizyonel projeler geliştirmesine olanak sağlanmalıdır. Adana’da yatırım yapmak isteyen yatırımcının önüne uzun sürece yayılan bir güvence konulabilmelidir. İmar düzenlemeleri sürekli bir değişim göstermemeli, 40-50 yıllık süreçleri kapsamalıdır.
“GÜVENLİKLİ BİR KENT OLMALIYIZ”
2014 yılı verilerine göre Adana’daki mevduat hesabı toplamı 13.3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu mevduat birikiminin de Adana ekonomisine kazandırılması için özel projeler geliştirilmelidir. Adana, yatırımların bir an önce hayata geçirilebilmesi için tam anlamıyla güvenlikli bir kent konumuna ulaştırılmalıdır. Dünyanın her yerinden yabancı girişimcileri bölgemizde yatırım yapmaya çağırırken, yerel yatırımcıların da enerjisini, ilgisini bu bölgeye çekmemiz, yerel yatırımcıyı bölgemizde tutmamız gerekiyor.”


ATİLLA MENEVŞE BİRLİKTELİK ÇAĞRISI YAPTI
ATO Başkanı ve ADSİAD Üyesi Atilla Menevşe ise, güzide topluluğu bir araya getiren ADSİAD ailesine teşekkür etti. Sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin temel taşlarından olduğunu belirten Menevşe, “Demokrasisi gelişmiş ülkelerde sivil toplum kuruluşlarının da çok güçlü olduğu görülecektir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nde bir sivil toplum örgütünün 25 yılı doldurması çok önemlidir. ADSİAD üyesi olmaktan gurur duyuyorum. ATO Başkanı olarak ADSİAD’ı destekliyorum ve çalışmalarından ötürü kutluyorum. Son zamanlarda sivil toplum kuruluşlarının birlik beraberlik içinde olması Adana’ya büyük güç veriyor. Bu birlikteliğin devamını diliyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde kazanan milletvekillerinin Adana için birlik ve beraberlik içinde olmasını ümit ediyorum” dedi.

ZEYDAN KARALAR: “DİDİŞEN YAPI BİTTİ”
Seyhan Belediye Başkanı ve ADSİAD üyesi Zeydan Karalar da, ADSİAD üyesi olmaktan iftihar ettiğini, Adana’da 31 Mart 2014’ten itibaren birbiriyle kapışan, didişen yapının yerini ‘Birlikte ne kadar güzel işler yapabiliriz’ diyen insanların aldığını vurguladı.Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye de teşekkür eden Karalar, “Sayın Sözlü de siyasi bir ayrım yapmadan güzel bir dönem geçirmek istiyor. Bizim de büyükşehir belediye başkanımızın da arzusu bu yönde. Bir yığın güzel projeyi birlikte gerçekleştireceğiz. Bu tablo Adana’da makus talihin yıkılma, Adana’nın eski günlerini yakalama tablosudur” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN SÖZLÜ: “DEMOKRASİ, PETROLDEN, GAZDAN DAHA ÖNEMLİ”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, Adana’da üreten, Adana’ya katkı koyan iş dünyasına teşekkür etti. Yabancı sermayenin ve Adana’da kökleşmiş yatırımcıların korunması gerektiğini dile getiren Sözlü, “Bu topraklar bereketli topraklardır. Adana, yeni Sabancılar çıkaracak güçtedir” dedi.
Adana’nın verimli, bereketli topraklar olma özelliğini devam ettireceğini kaydeden Sözlü, “Hizmet sektörü önemlidir ancak ülkelerarası rekabette bizim önümüzü açacak olan üretimdir, üretimin yegane unsuru da sanayidir” şeklinde konuştu.
“ADANA’DA DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ GELİŞECEK”
Yeni teknolojileri uygulamada yükte hafif pahada ağır yeni sanayilere yönelinmesinin önemine işaret eden Sözlü, şunları söyledi:
“Çukurova, demir çelik sektöründe en önemli bölgelerinden biridir. Demir çelik sektörünü geliştirme konusunda yeni çalışmalar yapabilmeliyiz. Çünkü bu sektörün de ekonomiden olumsuz etkilendiğini, işçi kıyımlarının yaşandığını duyuyoruz. Sanayicinin, üreticinin, bir okulu, ibadethaneyi yapan kişi gibi kutsal bir görevi olduğunu düşünüyoruz. Ülkenin kalkınması, iş dünyasının cesur girişimleriyle gerçekleşebilecektir. Türk sanayisinin önemli eksikliklerinden biri de demokrasidir. Demokrasi, kömürden, gazdan, petrolden daha önemlidir. Petrolü olan ancak demokrasi kültürü gelişmeyen ülkelerin bugün kan gölüne döndüğünü görüyoruz. Demokrasinin gelişmediği, kökleşmediği yere sermaye de gelmez. Türk sanayisinin teknoloji ve kaynak yetersizliğinin yanı sıra en önemli eksikliği demokrasidir. Adana, üretmek isteyenlerin, yatırım yapmak isteyenlerin demokrasi ve huzur adası olacaktır. Yatırım yapmak isteyenler yerel yönetimleri yanında görecektir. ADSİAD’ın toplantısında bu sözü veriyoruz ve sanayi yatırımlarındaki demokrasi kültürümüzü Türkiye’ye hakim kılmak istiyoruz.”
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerini daha verimli hale getireceklerini, gelirleri artıracaklarını ifade eden Sözlü, Adana’nın lojistik özelliğini iyi anlatarak, kaynakları doğru kullanarak daha ileri noktalara taşıyacaklarını, üretimde lokomotif şehir haline getireceklerini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından katılımcılar ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ve ADSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Öncül moderatörlüğünde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye çeşitli sorular yöneltti.

KİMLER KATILDI?
ADSİAD’a yeni üye olan 20 işadamına ADSİAD beratlarının verildiği ve üyelik rozetinin takıldığı toplantıda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye de ADSİAD Onur Üyeliği beratı verildi. Adana’nın birlik ve bütünlüğüne vurgu yapılan toplantıya Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Yusuf Baş, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Mehmet Deniz, Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD) Başkanı Yakup Ateş, Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUKUROVA GİAD) Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Adana Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Mustafa Akalın, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Suat Yahşi, ADSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cahit Sınmaz, ADSİAD önceki dönem başkanlarından Numan Tansuğ ve Mehmet Kahyalar ile ADSİAD Yönetim Kurulu ve ADSİAD üyeleri katıldı.