Türk Standartları Enstitüsü Çukurova Bölge Koordinatörü M. Uğur Özdeniz, Adana Ticaret Odası’nı ziyaretinde, Meclis Başkanı Behiç Pakyürek, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Küpeli’ye önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri çalışma ve yeniliklerle ilgili bilgi sunumunda bulundu. Kısa süre önce faaliyetlerine başlayan TSE Koordinatörlüğünün, Adana’nın kalite ve standartlar konusunda önemli atılımlar yapmasını sağlayacağını belirten Özdeniz, “Öncelikle TOBB’ne bağlı odalar, belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir Danışma Kurulu oluşturacağız. Bu kurul Adana’nın gereksinimlerini belirleyecek. Biz de, belirlenen hizmetleri önceliklerine göre ele alacak ve başta Adana olmak üzere tüm Çukurova’nın daha kaliteli ürün ve hizmet üretmesini sağlayacağız” diye konuştu.

TSE olarak önümüzdeki dönemde kalibrasyon, belgelendirme, test ve deney hizmetleri konularında yeniliğe gideceklerini ifade eden konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda TSE’nin Kalibrasyon Hizmeti, merkez birimleri olan Ankara ve Kayseri’de veriliyor. Bu durum da, kalibrasyon hizmetinden yararlanmak isteyen bu illere uzak yerleşim birimlerine hem zaman kaybı, hem de maliyet artışı olarak yansıyordu. Önümüzdeki dönemde, Adana’da da bir kalibrasyon birimi oluşturacağız. Bunun dışında, başta İslam ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde büyük önem kazanan helal gıda belgelendirilmesi konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Çalışma kapsamında yurtdışına ihraç edilecek gıda ürünlerinin helal gıda belgesi için Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Çukurova Bölge Koordinatörlüğü olarak Adana’daki takipçisi biz olacağız. Böylece ürünün kabul görmemesi gibi en önemli sorunu ortadan kaldırmış olacağız. Ayrıca, özellikle gümrüklerde uzun zaman kaybına neden olan ithal makina ve ekipmanları gibi ithal ürünlerde yaşanan kalite belgesi sorununu da, -Çözüm ortağı- çalışmasıyla aşacağız. TSE tarafından gerekli koşulları sağlayan firmalara çözüm ortağı yetkisini vereceğiz ve ithal edilen ürün Türkiye’ye girmeden kalite belgesi sorunu çözülmüş olacak. Böylece gümrüklerde yaşanan gerek maddi, gerekse zaman kayıplarını ortadan kaldıracağız. Şu anda 13 ülkede faaliyetine başladığımız çözüm ortağı projesinin 70 ülkeyi kapsaması yönündeki çalışmalarımız da büyük bir hızla devam etmektedir.”

ATO Meclis Başkanı Behiç Pakyürek ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer de, TSE Çukurova Koordinatörlüğü’nün Adana’da faaliyet gösterecek olmasının Çukurova ekonomisi için büyük bir şans olduğunu vurguladılar. Danışma Kurulu, TSE Kalite Günleri Sertifikalı Eğitimleri ve kalibrasyon biriminin oluşturulması çalışmalarına Adana Ticaret Odası olarak her türlü desteği vereceklerini ifade eden Pakyürek ve Gizer, “Projelerin hayata geçmesi hem Çukurova’nın üretimini hızlandıracak, hem de kalitesini tartışılmaz hale getirecektir. Adana’daki tüm kurum ve kuruluşları, TSE’ye ve projelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu projeler Çukurova’nın üretimindeki kalite sorununu ortadan kaldıracağı gibi, Adana’nın eski parlak günlerine daha kısa sürede dönmesini sağlayacaktır” diye konuştular.