ATO’nun Mart ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Tarkan Kulak yönetiminde yapıldı. Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıldönümü anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Tarkan Kulak, “Muhteşem zaferin 100. yıldönümünde; bu toprakları vatan yapanları rahmet ve şükranla anıyor; aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından gündem maddelerine geçildi. ATO Meclis üyelerinin gündemdeki konular üzerine yaptıkları konuşmaların ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana ve bölge ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yabancı sermayenin Adana ve Çukurova’ya ilgisinde son dönemde önemi oranda hareketlilik yaşandığını, Mart ayı içerisinde dünya tarımının öncü ülkelerinden İsrail’in Maslahatgüzarı Amira Oron ve Ticari Ataşesi Joseph Abraham, Afrika’nın en zengin ülkeleri arasında yer alan Gabon Cumhuriyeti’nin Franceville Belediye Başkanı Roger Ayouma ve Başkan Yardımcısı Ndziba Mavrice ile günümüzde dünyanın en büyük 12. ekonomisi olmayı başaran Güney Kore’nin Büyükelçisi Yunsoo Cho’nun ülkesinin en büyük firmalarının Türkiye’deki yetkilileriyle birlikte incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'da Ticaret Odası’nı ziyaret ettiğini belirten Menevşe, “Bu ülkeler ülkemiz ve ilimiz ile yatırım, ticaret ve işbirliği olanaklarının artırılabilmesi arzusundalar. Oda olarak kendilerine bölgemiz ve yatırım olanaklarıyla ilgili bilgiler verdik ve raporlar sunduk. İlerleyen dönemde bu ülkelerle karşılıklı ticaret heyetleri organizasyonları düzenleyerek Adana’ya yeni yatırımlar çekmeye gayret edeceğiz” dedi.

İpek ve Baharat yolları üzerinde 2000 yıllık bir ticaret merkezi olan Adana’nın yabancı yatırımcılar bakımından cazibesinin arttığını, özellikle BTC ve Kerkük Yumurtalık petrol hatlarıyla dünyanın en önemli petrol üslerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Menevşe şunları söyledi:

“Teşvikler, destekler, vergi muafiyetleri, serbest bölgeler, organize sanayi bölgesi, iki büyük liman, kara, deniz, demiryolu bağlantıları ve uluslararası havalimanlarıyla Adana, yatırım ve iş yapmak için yabancı yatırımcılar için sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en uygun bölgelerinden birisidir. Bilindiği üzere ülkemizin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Yani on yıl içinde ülkemiz dış ticaret hacmini yüzde 300’ün üstünde artırmamız gerekiyor. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için Ticaret Odası olarak, Türkiye ve Adana özelinde ihracat odaklı büyümenin gerekliliğine inanıyoruz. Odamız tarafından dış ticaret ağımızı genişletmek ve yeni pazarlar ve müşteriler edinmek amacıyla dünyanın her yerine komite üyelerimizce yurtdışı iş gezileri düzenlenmektedir. Adana Ticaret Odası olarak biz bu noktada üzerimize düşen her türlü görevi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.”
 

ATO’nun AB projeleri

Meclis toplantısında, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın, Adana’da düzenlenen “AB'ye Üyelik Süreci ve Türkiye'nin Yeni AB Stratejisi" adlı sivil toplumla diyalog toplantısına, Adana’nın AB projeleri konusunda en aktif ve öncü kurumu sayılan Adana Ticaret Odası olarak katıldıklarını da anlatan Menevşe şu bilgileri verdi:

“AB projeleri hakkında bilgi veren Sayın Bakan, Adana’nın AB projesi üretme noktasında ağır kaldığını belirtmiştir. Adana Ticaret Odası olarak biz Adana’da AB Bürosu kuran ilk kurumuz. AB projeleri konusunda da  bölgeye 10 milyon TL’yi geçen hibe kazandırdık, kazandırmaya da devam ediyoruz. Çevre, istihdam, kadın, girişimcilik, KOBİ hizmetleri, inovasyon gibi çok geniş bir yelpazede birçok ödüllü projeler geliştirmiş bir kurumuz. Bu bakımdan AB süreci bizim için çok daha fazla şey ifade ediyor. AB’nin Rekabetçilik ve inovasyon alanında  sunduğu ve dünyanın en büyük hibe programı olan COSME programına Odamızın öncülüğünde bir konsorsiyumla hazırladığımız proje başvurumuz kabul oldu. Yaklaşık 1 milyon 100 bin Euro hibe beklentimiz olan bu proje ile KOBİ destek hizmetlerimizi devam ettireceğiz.”


Portakal Çiçeği Karnavalı

Önümüzdeki hafta düzenlenecek 3. Portakal Çiçeği Karnavalı çalışmaları konusunda da bilgi sunumunda bulunan ATO Başkanı Atila Menevşe, “Bu karnaval Türkiye’nin tek karnavalı olması ve ilimizin tanıtımında önemli etki sahibi olması nedeniyle oldukça önemli bir etkinlik. Üyelerimize ekonomik hareketlilik getirmenin yanı sıra Adana imajını ve markasını da çok olumlu olarak geliştiren bir çalışma. Karnaval kapsamında, Adana’nın en tanınmış markası olan Adana Kebabının şovunu da, ‘Kebabın Ustaları’ adı ile Merkez Park’ta Odamız yapacaktır” dedi.


Hizmet Sektörü Çalıştayı

Adana’nın özellikle sağlık alanında Türkiye’nin en önemli hizmet merkezlerinden birisi olma yolunda hızla büyüdüğünü, özel sağlık hizmetlerinin sunumu ve sağlık turizmi konularında ilk sıraya yükseldiğini ifade eden Menevşe, “Şimdilerde Avrupa fonlarıyla yaşlanan Avrupa nüfusuna terapi sağlayacak merkezler kurulması gündemdedir. Biz Adana olarak, iklim, coğrafya, hizmet kalitesi olarak bu işe adayız. Keza hizmet sektöründeki yetkinliğimizi ve donanımımızı ortaya koymak için Nisan ayının 2. haftasında bir çalıştay yapacağız” diye konuştu.