Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde 2004 yılında temelleri atılan Orta Ölçekli Sanayi Sitesi; 107’si bitmiş, 46’sı devam eden toplamda 350 fabrikaya hizmet verecek yapısı ile Organize Sanayi Bölgesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Toplamda 1 Milyar TL’lik yatırım hedeflenen Orta Ölçekli Sanayi sitesi öncelikli olarak; yedek parça, plastik, metal, makine üretimi alanında faaliyet gösterecek.

Tesislerin, 6 Ekim’de Adana’ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının yapılması planlanıyor.

Sanayi sitesinin kurucularından olan iş adamı Mehmet Başpınar ile siteye fahri olarak Teknik Danışmanlık yapan, İnşaat Mühendisi, AK Parti İl Tanıtım ve Medya Başkanı Zafer Kara yeni site hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Toplam 1100 dönüm arazi üzerinde kurulması planlanan Orta Ölçekli Sanayi Sitesinde şuana kadar her biri 1500 metre kare alan üzerine oturtulmuş 107 fabrikanın yapıldığını anlatan Zafer Kara, halen 46’sı devam eden bir çok bina inşaatının yapılacağını, site inşaatının bittiğinde ise 350 orta ölçekli fabrikanın Adana ekonomisine kazandırılmış olacağını söyledi.

Projeye gönüllü olarak teknik destek veren İnşaat Mühendisi Zafer Kara, sanayi alanının şehir merkezine yakınlığının burasını bir cazibe merkezi haline getirdiğinin altını çizerek, ”Buradaki arazinin bir kısmı tarım alanı görünüyordu. Ama yerin 1 metre altında su çıkan sahanın getirisi daha fazla olan sanayiye dönüştürülmesine karar verildi. Burası bin 500 metrekarelik 350 işyeri kapasiteli. Her bir işletmede ortalama 40-50 kişi istihdam edilecek. Organize Sanayi’de çalışan insan sayısı 25 bin, burası tam kapasite ile çalışmaya başladığında ise 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. Şu anda aktif fabrika sayısı 107, diğerleri proje halinde ya da inşaatı devam ediyor. Hedefimiz 5 yıl içerisinde 350 işletme inşaatının tamamını bitirmiş olmaktır. 2018’de burada 20 bin işçi kapasitesine ulaşacak. Belediyelerin buraya verdikleri hizmet yeterli olmuyor. Devletin ‘KOBİ, KOBİ deyip’ üzerinde durduğu işletmeler burasıdır. Türkiye’nin yüzde 90’nın gerçekleştiren bu sanayi kuruluşlarıdır. Buradaki her bir işletme yaklaşık 1,5 milyon inşaat maliyeti, 1,5 milyon da teçhizat ve makinelere gitse her bir işyeri için 3 milyon TL’lik bir yatırım olacaktır. Genel Toplamda ise 1 milyar TL civarı bir yatırım söz konusu. Bu ise, Adana’ya yapımı düşünülen ve geçtiğimiz günlerde ihalesi imzalanan, Başbakanımızın 6 Ekimde temelini atacağı ‘Şehir Hastanesi’ projesinin maliyetine denk bir hizmet alanıdır” dedi.

Sitenin şuan gönüllü başkanı olan İşadamı Mehmet Başpınar, sanayideki tesislerin kapasitesini büyütmek için dokuz yıl önce gönüllü olarak başladıkları bu adımın yoğun ilgi gördüğünü ve 7 kez arsa alımı yapıldığını anlattı. Halen sınırları tam çizilmeyen yerin önümüzdeki birkaç yıl içinde Adana Hacı Organize Sanayi Bölgesi ile yarışacağına dikkat çeken Başpınar, sanayicilerin ciddi yatırım ve büyüme isteğiyle karşılaştıklarını hatırlattı. Adana’nın son beş yılının en büyük yatırımını gerçekleştirdiklerini savunan Başpınar, şöyle devam etti: “Burası Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için ara basamak özelliğinde bir yer. İşin garip tarafı OSB’lerden buraya gelmeye başladı. Çünkü ikametler, AVM’ler, havalimanı, garaj ve pazarlar çok yakın. Sanayi yoğunluğu buraya kaymaya başladı. Genellikle işgücü ve istihdama dayalı bir hizmet var. Teknolojik üretim çok az. Ama önümüzdeki günlerde üniversitelerden gerekli yardım alınarak teknolojik üretime geçileceğini zannediyorum. Zaten yeni gelen nesil daha eğitimli. Şimdi burada çiçek topraktan çıktı; hızlı bir büyüme oluyor.”

Devletten çok şey beklemediklerini, diğer illere sağlanan bir takım teşviklerin kendilerine de verilmesini isteyen Mehmet Başpınar, “Buranın sınırları henüz çizilmiş değil. 5 ya da 6 sene içerisinde alan olarak organize sanayi sitesini geçeceğini zannediyorum. Çünkü sanayicilerimiz tarafından yoğun bir ilgi var. Adana’nın en büyük yatırımı burasıdır. Buradan daha büyük bir yatırım yok. Buranın finansmanını öz kaynaklarımızla yapıyoruz, bankalardan borç alarak yapıyoruz. Devletimizden yardım almadık. Bu anlamda buranın reklamı da olmadı. Gizli bir büyüme oldu. Şu anda bitki topraktan çıktı ve hızla büyümeye başladı. Artık biz organize olmak istiyoruz. Çünkü kapasite olarak birçok Anadolu şehrindeki OSB’leren daha büyüğüz. Burası bu statüyü kazanmış durumda. Bu konuda müracaatlarımız olacak. İnşallah 2. OSB olarak yolumuza devam ederiz. Türkiye’de üretimi KOBİ’ler sırtında taşıyor” şeklinde konuştu.

Bu sitenin bittiğinde ‘Mehmet Başpınar Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’ adını almasını isteyen ve bir süre önce buraya taşınarak işletmesini büyüten İş adamı Gökhan Yoldaş, ”200 metrekarelik bir yerde 10 kişi çalıştırıyordum şu anda 40 kişi çalıştırıyorum. Yakında sanırım bu rakam 70 civarına çıkacak. Buraya taşınmadan önceki ihracatımız kapasitemizin yüzde 10’u kadardı. Buraya taşınmamızın ardından kapasitemizin yüzde 70’i ile ihracat yapıyoruz” açıklamalarını yaptı.