Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “Sanayileşirken çevreyi, çevreyi korurken de sanayiyi düşünmek, çevre-sanayi uyumunu dengeli tutmak mecburiyetindeyiz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Başdanışmanı Ahmet Zenbilci de, “Ne sanayiciyi üzecek ne de çevreyi yok edeceğiz. Birlikte kalkınacağız, birlikte kazanacağız” diye konuştu.

Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Tekirdağ’dan sanayicilerin büyük ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, çevre ve sanayinin olmazsa olmazlardan biri olduğunu, ne sanayiden ne de çevreden vazgeçme lüksünün bulunmadığını söyledi.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmanın herkesin görev ve önemli sorumluluğu olduğunu vurgulayan Kıvanç, “Sanayiciler olarak önemli sorumluluğumuz ülkemizin geleceği için üretmek ve istihdam sağlamaktır. Bu nedenle sanayileşirken çevreyi, çevreyi korurken de sanayiyi düşünmek, çevre-sanayi uyumunu dengeli tutmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Çevresel etkilerini göz önüne almadan yeni yatırımlar yapılmasının ve üretime devam edilmesinin doğru bir yaklaşım olmayacağının bilincinde olduklarını belirten Kıvanç, özellikle AB uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan mevzuatların işletmeler açısından önemli sorumluluk ve maddi yük getirdiğini, uygulama noktasında yeterince teşvik edilmeyen sanayicilerin büyük zorluklar ve yaptırımlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. 

Kıvanç, denetimlerin kayıtlı kesim üzerinde yoğunlaşmasının işletmelerde haksız rekabet baskısını artırdığını belirterek, denetimlerin sadece cezalandırma değil bilgilendirme ve yönlendirme anlamında da yapılması gerektiğini kaydetti.

Zenbilci: Ne sanayiciyi üzecek ne de çevreyi yok edeceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Başdanışmanı Ahmet Zenbilci de, sanayicilerin ülkenin önemli dinamikleri olduğunu, üreterek ve istihdam ederek ekonomik kalkınmaya, toplumsal huzura büyük katkı sağladığını vurguladı.

Üretimin önemli olduğunu ancak yaşanılan alanda yaşanabilir bir çevrenin olması gerektiğini ifade eden Zenbilci, “Ekmek kazanmak, istihdam yaratmak elbette kutsal ama Allah’ın bize emanet ettiği bu doğayı, çevreyi yaşanabilir kılmak, gelecek nesillere taşımak da boynumuzun borcudur. Dolayısıyla ne sanayiciyi üzecek ne de çevreyi yok edeceğiz. Birlikte kalkınacağız, birlikte kazanacağız” diye konuştu.

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Genel Müdürü Mustafa Satılmış ile birlikte Atık Yönetim Dairesi Başkanı Ahmet Varır, Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Betül Aydın Küçükay, Endüstriyel Yatırımlar ÇED Daresi Başkanı Cihan Tatar, İzin ve Lisans Dairesi Başkanı Ufuk Türkmen, Su ve Toprak Dairesi Başkanı Ercan Gülay, ÇED İzleme ve Denetimi Dairesi Başkanı İbrahim Özdemir katıldı.

Sanayiciler sorunlarını dile getirme fırsatı buldu

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ve Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü’nün de katıldığı toplantıda,sanayicilerin Çevre Kanunu, Çevresel Etki Değerlendirme, ambalaj atıkları, entegre kirlilik önleme ve kontrol, toprak hava ve su kirliliği kontrolü başta olmak üzere yönetmelik ve düzenlemelerden kaynaklanan sorunlar ve beklentiler dile getirildi.

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantı kapsamında sanayicilerin gündeme getirdiği ambalaj atıkları, su kirliliği kontrol yönetmelikleri ve baca emisyonları kapsamında Bakanlık tarafından devam eden muhtelif çalışmalar ve taslak yönetmelikler hakkında bilgiler verildi.

Yürürlüğe konan bazı çevre kararlarının belirli bazı sektörlerde telafisi imkansız sonuçlar yaratabildiğini belirten sanayiciler, kanun yapıcılarla sanayicilerin bir araya getirildiği bu tarz toplantıların önümüzdeki dönemlerde tekrarlanması ve yapılacak düzenlemeler öncesinde daha etkin bir istişare mekanizması oluşturulmasının uygun olacağını ifade ettiler.

Maliyetlerin kısmen Bakanlık tarafından karşılanması talep edildi

Sanayiciler tarafından gündeme getirilen diğer bir konuda yapılan düzenlemeler ertesinde artan maliyetlerinin belirli bir kısmının Çevre Bakanlığı’nca karşılanması oldu. Sanayiciler, yeni yönetmelikler kapsamında artan maliyet artışlarının üretim üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, kayıt dışındaki sanayinin kayıt altına geçmesini de teşvik edeceğini vurguladılar.