Adana inşaat sektörünün yoğun katılım ve ilgi gösterdiği çalıştayın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Yasin Kalem, İmar Yönetmeliği ile şehirlerde yaşanan imar karmaşasının sonlandırılmasının amaçlandığını söyledi.  Yönetmeliğin, sade ve anlaşılır şekilde hazırlandığını belirten Kalem, temel esasların merkezden, diğer hususların yöresel koşullara göre ilgili idarelerce belirlenmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Yönetmeliğin eksikliğinden, karmaşasından ziyade algılama ve anlayışta bazı eksiklikler olduğunun görüldüğünü, açık hükümler bulunmasına rağmen komşu belediyelerde farklı uygulamalar yapıldığını anlatan Genel Müdür Yasin Kalem, farklı uygulamaların ortadan kaldırılması ve yanlış anlaşılmaların giderilmesi için bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, inşaat sektörünün ülke ekonomisi açısından önemine değindi. Kıvanç, düzenlemelerin getirdiği kısıtlamalar ve ticari kaygılar nedeniyle yeni binalarda fonksiyonel ve estetik açıdan olumsuzluklar yaşanabileceğini, yeni arsalarda olmasa bile kentsel dönüşüm uygulamalarında büyük sıkıntılar yaşanabileceği endişesi taşıdıklarını vurguladı.

Projelerin maliyetinin artmasına paralel olarak konut fiyatlarının yükseleceğine işaret eden Kıvanç, “Beklentimiz yönetmeliğin ülke ekonomisi, inşaat sektörümüz ve vatandaşımız açısından mağduriyetlere neden olmamasıdır. Kentsel dönüşüm projelerinin olumsuz etkilenmemeli, eski ve depreme dayanıksız binaların çağdaş ve modern yeni binalara dönüşmesinin önünde engel oluşturmamalıdır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı Ahmet Zenbilci’nin moderatörlüğünde, Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral, İmar Düzenleme Daire Başkanlığı Şube Müdürleri Fatih Yoldaş ve Melek Kural tarafından Yeni İmar Yönetmeliği mevzuatı ve getirdiği avantajlarla ilgili detaylı bilgiler paylaşıldı.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, Ceyhan Belediye Başkan Vekili Ali Alper Boydak’ın da katıldığı çalıştayda, sektör temsilcileri tarafından yöneltilen sorular da cevaplandırıldı.