Adana Sanayi Odası’nın TÜBİTAK destekli “İskenderun Körfezi Endüstriyel Simbiyoz (Ortak Yaşam) Projesi kapsamında, Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı (BTC) Şirketi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (Adana ÜSAM) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinde araştırmacılar, sanayiciler ve girişimciler biraraya geldi.

 

 Adana Sanayi Odası Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, İskenderun Körfezi’nde çok sayıda organize sanayi bölgesi olduğunu, sanayi ve enerjiye yönelik bölgesel gelişmelerin planlandığı bir bölge konumunda bulunduğunu belirterek, temiz üretim, endüstriyel simbiyoz uygulamaları ve inovasyon bakış açısının büyük önem taşıdığını söyledi. Üretim süreçleri, kaynak ve atık yönetimi gibi alanlarda iyileştirmelerin gündeme geldiğini vurgulayan Sürenkök, “Ar-Ge çıktılarının doğrudan endüstride uygulanabilir olması kritik öneme sahip olup ticarileşme ve pazar değeri yaratabilmesi gerekmektedir” dedi.

 

BP Türkiye Ülke Başkan Yardımcısı Hakan Türker,  insana ve çevreye saygılı bir kuruluş olarak boru hattı boyunca çeşitli projeler geliştirildiğini, Endüstriyel Simbiyoz Projesi’nin de bunlardan biri olduğunu belirterek, “BTC olarak İskenderun Körfezi'ndeki komşularımızla birlikte doğanın ve insanın korunması için işbirliği yapmaktan mutluyuz” dedi.

Türker, BTC deniz terminalinin bulunduğu İskenderun Körfezi’nde ve petrol boru hattının geçtiği bölgelerde toplumsal yatırım, bölgesel kalkınma ve çevresel yatırım projelerine bugüne kadar sağladıkları desteğin 80 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

 

Kalkınma Bakanlığı Araştırma, Geliştirme ve Girişimcilik Dairesi Başkanı ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Alata, günümüzde sürdürülebilir kalkınma kavramının ön plana çıktığını belirterek, endüstriyel simbiyoz projesinin ülke genelinde yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. Alata, çevre, sürdürülebilir kalkınma ve temiz üretim açısından özel sektörün Ar—Ge kapasitesinin artırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi Genel Koordinatörü Prof.Dr. Hamit Serbest, atık olmadan üretimin sağlanamayacağını belirterek, “Sanayinin ilk başladığı yıllarda üretelim nasıl olursa olsun derken, bugün temiz üretimi konuşmaya başladık. Proje ile, üretim yapılırken çıkan atığın komşu tarafından hammadde olarak kullanılması hedeflenmektedir” dedi.

 

Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Hasan Fenercioğlu da, endüstriyel ortak yaşam çalışmalarında geç kalınmış olsa da telaffuz edilmesinin sevindirici olduğunu belirterek, “Kirletmeden, rahatsız etmeden üretmek mümkün değildir, ancak zararları en az seviyeye azaltacak biçimde planlama sağlanmalıdır”  görüşünü dile getirdi.

 

Adana Vali Yardımcısı Azim Yeşil ise, teknolojik gelişmelerin ülkeler ve ekonomileri açısından önemine dikkat çekti, “Bilgiler teknolojiye, teknolojide üretime yansıtılarak paraya çevrilmeli, kaynakların korunması, kıt kaynakların en etkin ve verimli biçimde kullanılmalıdır” dedi.

 

Ar-Ge çalışmalarının sergilendiği etkinlikte, üniversiteler ve araştırma merkezleri ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 40 proje sunuldu, araştırmacılar ile sanayi kuruluşları arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik ikili görüşmeler gerçekleşti.