ADASO Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, yeni sanayi sicil belgesi veri tabanı uygulamasında firmalardan daha fazla bilgi istendiğini, bunun uzun vadede yapılacak çalışmalara ışık tutmasının hedeflendiğini söyledi. Yeni sanayi sicil bilgi sisteminde giriş yaparak yıllık işletme cetvelini 30 Nisan 2013 tarihine kadar teslim etmeyen firmalara 731 TL idari para cezası uygulanacağını belirten Sürenkök, işletmelerin ceza işlemlerine uğramamaları için yasal gereklilikleri mutlaka yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.

 

YÜKÜMLÜLÜĞÜ GİBİ YARARLARI DA VAR

 

Sanayi sicil belgesinin firmalara bazı yükümlülüklerin yanısıra yararlar da getirdiğini vurgulayan Sürenkök, şöyle konuştu:

 

“Sanayi sicil belgeli işletmeler, ihraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tescil-Terkin işleminden faydalanmakta, elektrik faturalarını daha ucuz olan sanayi abonesi tarifesinden ödemektedir. Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlı olup, kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı desteklerden faydalanmaktadır. Makine Emniyet Yönetmeliği, LVD ve EMC Yönetmelikleri kapsamındaki ürünlerle ilgili ara malı ithalatında,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen atık yağların kontrolü yönetmeliği gereğince, atık yağ geri kazanım tesislerine lisans verilmesinde sanayi sicil belgesi aranmaktadır.”

 

Toplantıda daha sonra, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden uzmanlar Fırat Ekinci ve Orhan Bilici tarafından yeni sanayi sicil bilgi sisteminde sanayi sicil belgesi güncelleme ve yıllık işletme cetveli konularında uygulamaya dönük bilgilendirme eğitimi verildi.

 

Uzmanlar, işletmelerin faaliyete başladıktan sonra iki ay içerisinde sanayi siciline kayıt olmaları, işletme ile ilgili değişiklik olması halinde 1 ay içerisinde bildirilmesi ve yıllık işletme cetvelinin Nisan ayı sonuna kadar İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne verilmesi gerektiğini vurguladılar.