Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, Türkiye Cumhuriyeti ile Etiyopya arasında geliştirilmesi planlanan ekonomik işbirliğine destek verdi.

Temasları kapsamında ADSİAD’ı ziyaret eden Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh, Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin, Etiyopya Ticari Ataşesi Terefe Haile Eggu ile Siyasi ve Kamu Diplomasi İşleri Sorumlusu Mebrat Mekonnen Assres’e Adana, ADSİAD ve TÜRKONFED’le ilgili bilgiler sunan Sönmez, Çukurova’nın verimli tarım toprakları ve geniş iş gücü potansiyeliyle büyük önem taşıdığını söyledi.

İHRACAT VE İSTİHDAMIN YÜZDE 70’İ ADSİAD ÜYELERİNDEN…

Bölgenin en güçlü sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran ADSİAD’ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden sonra Türkiye’nin ekonomi alanındaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan TÜRKONFED’in de başkan yardımcılığını üstlendiğini kaydeden Sönmez, Adana’nın Etiyopya ile tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, tarım, enerji ve hizmet sektörü alanında karşılıklı görüş alışverişinin önemli ekonomik işbirliğini de beraberinde getireceğini vurguladı. Sönmez, ADSİAD’ın 150’ye yakın ulusal ve uluslar arası alanda çalışan firmayı bünyesinde barındırdığını, Adana üretiminin yüzde 70’inin, ihracatın yüzde 60’ının, istihdamın da yüzde 70’inin ADSİAD’a üye iş dünyası temsilcileri aracılığıyla karşılandığını vurguladı.

“TÜRK MALINA GÜVENİYORUZ”

ADSİAD vasıtasıyla Çukurova iş dünyasına yatırım çağrısında bulunan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh ise Etiyopya’nın Türkiye ile 100 yıldan fazla devam eden dostluğunun ticari alanda da önemli noktaya ulaştığını belirtti. Plastik sektöründen tarım sektörüne, enerjiden altyapı hizmetlerine kadar bir çok alanda bakir bir bölgede yer alan Etiyopya’nın Türkiye ithalatının 270 milyon dolardan 470 milyon dolara çıktığını belirten Workneh işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kaliteli ürünlerden uzaklaştığını anlatan Workneh, Etiyopya halkının Türk ürünlerine güven duyduğunu ve tercih ettiğini dile getirdi.

CUMHURBAŞKANININ İLK ZİYARET YERİ

Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin de yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip Etiyopya’da enerji altyapısının yüzde 35 civarında tamamlandığını önümüzdeki yıllarda enerji sektörüne 20 milyar dolarlık harcama yapılacağını söyledi. Çukurovalı iş insanlarını yatırıma çağıran Dağtekin, “Etiyopya’da işçi maliyeti günlük 1.5 dolar, enerji maliyeti de günlük 3 cent. Etiyopya yönetimi yatırımcılara uzun vadeli, düşük faizli krediler sunuyor. Yatırımlar yüzde 100 devlet garantilidir. Etiyopya-Türkiye ekonomik işbirliği 16 yılda 16 kat arttı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini Etiyopya’ya gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla Etiyopya-Türkiye arasındaki ilişkiler daha üst noktalara çıkmış ve ekonomi alanında önemli anlaşmalar yapılmıştır. Etiyopya’nın önemli şehirlerinden Adama ile Adana’nın kardeş şehir olarak ilan edilmesi bu bölgenin önemini daha çok arttırmaktadır” diye konuştu.

PİLSA VE GERMAKSAN’A GİTTİLER
Konuşmaların ardından ADSİAD ve Etiyopya heyeti arasında karşılıklı olarak plaket ve hediye takdiminde bulunuldu. ADSİAD Başkanı ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, ziyaretten sonra Etiyopya Heyeti için Pilsa ve Germaksan fabrikalarına gezi düzenledi.