Seyhan Oteli'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Özuğur, “TSE'nin Tanımı, TSE Belgesi ve Üretimde TSE'nin Önemi, TSE İş Sağlığı ve Güvenliği, ISO 9000 Avantajı, ISO 14001 Çevre Belgesi, Firmalara Ait Cihazların Kalibrasyonu ve Üretimdeki Önemi, İthal Malların Standartlara Uygunluğu ve Hizmet Yeterlilik Belgesi” konularında bilgi sundu.

 

TSE'nin sanayici ve işadamlarının dünya standartlarında üretim yapabilmesi ve uluslararası rekabeti için mesai kavramı olmadan çalıştığını vurgulayan Özuğur, TSE'nin Avrupa ülkeleri ile birebir uyumlu 32 bin standardı olduğunu belirtti.

Üretimi gerçekleşen ancak standardı olmayan bir ürün için de kendilerine başvurulabileceğini dile getiren Özuğur, "TSE, yeni bir ürün için standart almak isteyen sanayici ve işadamlarına yönelik AB standartları çerçevesinde çalışma yapmaktadır" dedi.

 

Firmaların araştırma-geliştirme birimlerine önem vermesi gerektiğini anlatan Özuğur, kalifiye eleman istihdamının ürün kalitesinin artması ve standardın yükselmesinde etkin rol oynayacağını kaydetti.

Yurtdışında yaklaşık 80 ülkede ürün belgelendirmesi yaptıklarının altını çizen Özuğur, ekonomiye ve istihdama katkı koyan işadamları için günün her saatinde göreve hazır olduklarını söyledi.

 

"GELİŞMİŞ ÜLKELERDE STANDART"

ADSİAD Başkanı Cahit Sınmaz ise, TSE Belgesi'nin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, uygarlığın beşiği olarak görülen, sanayileşen ve gelişmiş ülkelerde sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamın belirli standartları olduğuna dikkat çekti.

Araştırma-geliştirme, bilimsel çalışmalar kaynaklı, güzel, etkileyici ve eşsiz görünümlü sanayi üretimine de bütün olarak bakmakta yarar olduğunu söyleyen Sınmaz, yaşamın her alanında olduğu gibi akılcı, uygulanabilir ve özendirici ama zorunlu kurallarla üretim teşvik edilmeli" dedi.

 

Sınmaz, şunları söyledi:

"Her ne kadar artık eskisi kadar şikayet konusu olmasa da ülkemizde eğitim, bilimsel çalışmalar, AR-GE, gelişim, disiplin, kurallar yerli yerinde, düzenli nizamlı değil ancak Türk Standartları'nın sanayide yaygın olarak kullanılmasında ve Türk tüketicisinin bilinçlendirilmesinde çok önemli bir rolü olan TSE Marka Sistemi, ilk uygulamaya konulduğu 1964 yılından itibaren giderek artan bir gelişmeyle büyüyor. Yaşamda herşey değişiyor ve gelişiyor. Tabi ki daha çok yol alınacak, daha çok adım atılacak. Ama en azından bu işin rayına oturmuş olması ve ülkemizin hızla aydınlığa doğru TSE sayesinde ilerlemesi oldukça sevindirici bir gelişmedir."

 

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

ADSİAD Başkanı Sınmaz, toplantının sonunda ADSİAD'ın TSE Bölge Müdürlüğü adına TEMA Ormanı'nda toprakla buluşturduğu 5 adet fidanı simgeleyen plaketi Bölge Müdürü Reşit Özuğur'a sundu.