Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD), Geleneksel Salı Toplantısı’nda iki önemli konuğu ağırladı. Seyhan Otel’de düzenlenen toplantıda İş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman Makine Mühendisi Mahmut Teberik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, ‘Nisan'da Adana’ Projesi Yürütme Komitesi üyesi İlhami Günsel ise Nisan'da Adana projesi ile ilgili detaylı bilgiler sundu.
Toplantının açılışında konuşan ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, ülkemizin kanayan yarası haline gelen iş sağlığı ve güvenliği konusunda artık daha çok bilinçlenilmesi gereğine işaret etti. Her yıl güvenlik sorunundan kaynaklı can ve mal kayıpları yaşandığına dikkat çeken Sönmez, “Günümüze kadar yönetmeliklerle yürütülen iş sağlığı ve güvenliğinin artık bir yasası var. Sağlığın ve güvenliğin ön planda tutulmasına olanak sağlayan yasanın cezai yaptırımları da sözkonusu. Yasa kapsamında işçi sayısı ve tehlike sınıfına bakılmaksızın tüm işyerlerinin risk değerlendirmesi yapmaları ve bu değerlendirmelerin sonucunda gerekli önlemleri almaları zorunlu tutuluyor” dedi.

13 Nisan’da Adana’da gerçekleştirilecek ‘Nisan’da Adana’ projesinin önemine de değinen Sönmez, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcakkanlı insanların bulunduğu Adana'nın dünya kentleri arasında yer alması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerine vurgu yaptı. Türk tarım ve sanayisine hayat veren Adana’nın aynı gün dört mevsimi yaşatan iklimiyle de özel bir kent olduğunu vurgulayan Sönmez, Adana’daki güzelliklerin ülkemizin diğer bölgelerine de yansımasını sağlamak üzere 'Nisan'da Adana' projesi gerçekleştirileceğine dikkat çekti ve projeye destek olacaklarını söyledi.

GÜNSEL: “KENTSEL HAREKETLİLİK GETİRMEK İSTİYORUZ”
ADSİAD Başkanı Sönmez’in ardından kürsüye çıkan ‘Nisan'da Adana’ Projesi Yürütme Komitesi üyesi İlhami Günsel ise projenin kamuoyuna duyurulmasının ardından ilk somut desteği ADSİAD’ın sunduğuna dikkat çekti. Konuyla ilgili daha önce düzenlenen basın toplantısından sonra kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumların projeyi sahiplendiğini belirten Günsel, “Sadece Adana’yı sevdiğimiz için bu işe vakit ve emek harcıyoruz. Adana dışından binlerce insan da bu konuya merak saldı ve inanılmaz destekler alıyoruz. Adana’da turizm hareketi başlatmak istiyoruz. Adana üzülerek söylüyorum ki kentsel hareketlilik olgusundan biraz uzak kalıyor. Turizm hareketi dediğimiz kentsel hareketliliğin yoğunlaşması gerekiyor. Nisan’da Adana projesi sayesinde Adanalılar’ın keyif aldığı bir hareketlilik oluşmasını diliyoruz. Adana’nın değerlerini ortaya çıkarmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve en önemlisi Adana’ya dikkat çekmek istiyoruz” dedi.
Nisan’da Adana projesinin olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını vurgulayan Günsel, “Festivalin tamamı Adanalılar’ın katılımıyla oluşacak. Türkiye’de tamamı halktan oluşan başka bir festival yok” diye konuştu.

TEBERİK, İŞLETMELERDE RİSK ANALİZİNE DİKKAT ÇEKTİ
1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ile ilgili ADSİAD ailesine bilgiler veren Makine Mühendisi Mahmut Teberik ise yeni yasada herhangi bir ayrım yapılmadan işverenlerin işyerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli her türlü önlemi almak zorunda olduğunu vurguladı.
İşletmelerin araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, uygunsuzlukları gidermek, işçileri mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmekle yükümlü olduğunu ifade eden Teberik, şunları söyledi:
“İşçiler de iş sağlığı konusunda alınan her türlü önleme uymak zorundadır. Yeni kanuna göre işverenler risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır, çalışana görev verirken çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu kontrol eder, iş sağlığı güvenliğinin tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz, risklerle kaynağında mücadele eder. İşveren risk değerlendirmesi yapmak zorunda. Risk değerlendirmesi olmayan işverenler aylık 4 bin 500 liraya kadar cezaya maruz kalacak. İşyerlerindeki risklerden baştan sona tüm çalışanlar sorumlu olacak. İşyerindeki tüm insanların elini taşın altına koyması lazım. Sadece uzmanlar eliyle bu iş yürümez. İşyerindeki herkes bu işin içinde olursa daha dikkatli ve duyarlı bir çalışma ortamı sağlanır.”
Toplantının ardından ADSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İzzet Öksüzkaya ve ADSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cahit Sınmaz, katkılarından dolayı Günsel ve Teberik’e plaket sundu. Toplantıya ADSİAD Yönetim Kurulu ve çok sayıda ADSİAD üyesi katıldı.