Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Erel, İzzet Öksüzkaya, Olcay Değirmenci, Oktay Özbiçer, Mustafa Öncül, Selahiddin Nas ve Sıdıka Uğurlugüngör ile birlikte Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç ve Genel Sekreter Mustafa Hızlı’yı ziyaret etti.
Odalar ve borsalarda seçimlerin geride kaldığını belirten ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, ATO Başkanı Atila Menevşe ve ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak’ın yanı sıra OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü’nün ADSİAD üyesi olmalarından duyduğu memnuniyeti anımsattı.
ATB Başkanı Muammer Çalışkan’ın geçmiş dönem tecrübesiyle daha önemli işlere imza atacağına inandığını kaydeden Sönmez, “Çukurova, tarımda lider kent konumunda ancak uzun yıllar beklenen çıkışı sağlayamadı. Bölgemizin tarımda özel teşvik alması gerekiyor. Tarımda ürün çeşitliliğinin artması, tarımın sanayiye entegrasyonunun tam olarak sağlanması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Üretimimiz arttıkça ithalatın da önüne geçebiliriz” dedi.
Çukurova’nın dünyanın sayılı ovaları arasında yer aldığını vurgulayan Sönmez, Adana’da tarım ve sanayide markalar oluşturulmasının önemine işaret etti. Tarımın Adana için öncelik taşıdığını ifade eden Sönmez, “Adana tarımı, sanayi, ticaret ve hammadde üreticisiyle bir bütünlük arzetmeli. Zenginliğimizin en büyük kaynağı tarımdır. Önümüzdeki yıllarda tarımın stratejik önemi daha çok anlaşılacaktır” diye konuştu.

ÇALIŞKAN: “TARIMA YATIRIM GELECEĞE YATIRIMDIR”
ATB Başkanı Muammer Çalışkan ise tarımda katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini söyledi. Adana çiftçisinin bilinçli olduğuna işaret eden Çalışkan, şunları söyledi:
“Tarıma yatırım geleceğe yatırımdır. Adanalı üretici mısır ve pamukta ABD’li çiftçiden daha yüksek verim almaktadır. Türkiye’de ziraat yapılan hemen her yerde artık mısır üretilebiliyor. Devletin kontrolünde yapılan mısır üretimi tüketimi karşılar noktaya ulaştı. Pamuğa oranla maliyeti daha düşük olan mısır üretimi gün geçtikçe artıyor. Ancak pamuk yetiştirilen bölgelerde bu ürüne daha çok destek verilmesi gerekiyor” dedi.
Adana’nın 1 milyar 800 milyon dolarlık ihracatının 560 milyon dolarlık bölümünün tarım ürünlerinden karşılandığını kaydeden Çalışkan, “Türkiye ortalamasında tarım üretimi yüzde 12,5 seviyesinde iken Adana’da bu oran yüzde 30’ların üzerine çıkıyor. Adana’da tarımla beraber sanayinin de gelişmesi gerekiyor. Sulama teknikleri ve narenciye çeşitliliğini geliştirmeliyiz. Geçci ürünler ülkemizde de dünyada da büyük önem taşıyor” diye konuştu.
ADSİAD’ın Adana ekonomisine katkı koyan en önemli derneklerden biri olduğuna dikkat çeken Çalışkan, konuşmaların ardından Süleyman Sönmez’e ATB’nin hazırladığı ‘Çukurova’da Tarımın Tarihi’ isimli kitabı hediye etti.