Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı, Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada güven ve şeffaflık temelinde bir yerel yönetim ile ekonomi ikliminin inşa edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yerel yönetimlerin bugünün dünyasında küresel rekabetçilik ve sürdürülebilir kalkınmanın kilit aktörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Sönmez, seçimlerin ardından ortak hedefin yerel kalkınma olmasının önemine işaret etti.

Yerel yönetimlerden beklentilerini de açıklayan Sönmez, hesap verir, şeffaf, katılımcı ve kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı ile ulaşımdan ekonomiye, akıllı, çağdaş ve insan odaklı, sürdürülebilir şehirler inşa edilmesini beklediklerini söyledi. Rekabet gücüne sahip, çağdaş yaşama elverişli ve insan odaklı kentleşmenin Türkiye’nin gündemini oluşturması gerektiğini ifade eden Sönmez, seçimsiz geçmesini temenni ettiği 4.5 yılı geçici çözümlerle değil, kalıcı reformlarla iyi değerlendirmenin çağdaş Türkiye açısından önemini vurguladı.

POLİTİKA YAPICILARA ÇAĞRI
Türkiye’nin enerjisini kısır tartışmalara harcamak yerine, potansiyelini harekete geçirecek ve ekonomide güven iklimini yaratacak ortamı sağlamasının zamanının geldiğini hatırlatan Sönmez, “Piyasaların güven ve şeffaflık sorununu her fırsatta kullandığını görüyoruz. Bu da Türkiye ekonomisini kırılgan hale getiriyor. Reform girişimlerinin başarısı, kaçınılmaz bir şekilde ekonomide güven ortamının ve mali piyasalarda da istikrarın sağlanmış olmasına bağlıdır. Türkiye’nin çıkış yolu yüksek katma değerli üretim ve ihracattan geçmektedir. Bu bağlamda ekonominin dengelenmesinde politika yapıcılara önemli sorumluluklar düşüyor” diye konuştu.
Bölgesel kalkınma ajanslarının belediyelerle eşgüdüm halinde çalışmasının kalkınmayı da beraberinde getireceğini vurgulayan Sönmez, yerel yönetimlerin, bölgesel kalkınma ajanslarının yanı sıra bölgesel yatırım bankalarının tesisiyle de güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI
TÜRKONFED, ÇUKUROVA SİFED ve ADSİAD olarak yerel yönetimlerin kalkınmanın kilit aktörlerinden biri olduğundan hareketle bölgelerarası gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başlayacağına inandıklarını dile getiren Sönmez, “Yerel yönetimlerden, iş dünyası olarak beklentimiz; hesap verir, şeffaf, katılımcı ve kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı ile ulaşımdan ekonomiye, akıllı, çağdaş ve insan odaklı, sürdürülebilir kentler inşa etmeleridir. Yerelden ulusala ve küresele uzanan kalkınma hamlesi, kentlerimizin rekabetçilik ve marka gücünü geliştirmekten geçiyor. Sosyal belediyecilik anlayışı ile akıllı kentler planlayan; yönetime katılım ile temsilde adalete önem veren; rant ekonomisine dayalı olmayan, yerinde dönüşümü teşvik eden bir yerel yönetim istiyoruz. Yerel yönetimlerin cinsiyet ve fırsat eşitliği temelinde kadınların güçlenmesine yönelik çok yönlü girişimleri olduğunu biliyoruz. Kreş ve bakım hizmetleri ile her ses ve renkten insanı odağına alan bir yerel yönetim, çağdaş yaşam tarzına uygun olacaktır” diye konuştu.
BAŞARILAR DİLEDİ
Türkiye’de ve Adana’da seçilen tüm belediye başkanlarına ve belediye meclis üyelerine başarılar dileyen Süleyman Sönmez, yeni belediye başkanlarının kentine ve ülkesine katma değer yaratmak için üreten ve çalışan bir yerel yönetim modeli anlayışıyla hareket edeceğine inandığını sözlerine ekledi.