Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, Ahiliğin sevgi, kardeşlik ve dayanışma kurallarını benimseyen milletimize has bir kültür olduğunu ifade etti.

Başkan Sözütek, Ahi Evran'ın 1200'lü yıllarda 32 çeşit esnafı teşkilatlandırarak kurduğu ve Osmanlı Beyliği'nin cihan devleti haline gelmesinde önemli rolü bulunan Ahilik Teşkilatının, Anadolu'da göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçmesini, Türklerin Müslümanlaşmasını, Osmanlı Devletinin kuruluşunda ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline gelmelerini sağlayarak birçok önemli işlev üstlendiğini kaydetti.

Ahilik kültürünün insanı insan yapan değerlerden bir tanesi olduğunu belirten Birlik Başkanı Sözütek, "Bin yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip olan Ahilik, kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası insanı esas almıştır. Ahilikte yamaklıkla başlayan eğitim; çıraklık, kalfalık, ustalık aşamalarından oluşurdu. Ahilik mertebesine ulaşan kişi merasimle şedd denilen peştamal bağlardı. Teşkilatın kurucusu Ahi Evran ayakkabıcı esnafının bulunduğu çarşıdan geçerken onların yaptığı ayakkabıları inceler ve hileli gördüklerini dama atarmış. Pabucu dama atılan usta bir daha o işi yapamazdı. Buradaki en önemli husus Ahi Evran’ın bir esnaf temsilcisi olmasına rağmen bir şikayet vuku bulduğunda, haklı konularda esnafı en ağır şekilde cezalandırmaktan çekinmeyişidir. Bu durum, belki de bir meslek örgütünün güçlenmek için kendi üyesini cezalandırarak otokontrol yöntemi kullanmasının ilk örneğidir. Bizler Ahiliği sadece, esnaf ve sanatkarların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak da görüyoruz" dedi.

"ESNAF VE SANATKAR DESTEKLENMELİ"

Küresel ekonomik gelişmeler karşısında esnaf ve sanatkarların hızla yok olma sürecine girdiğine dikkati çeken Başkan Sözütek, "Esnaf ve sanatkarlar ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği ve belkemiği, ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur. Bugün, birçok gelişmiş ülkede esnaf, sanatkar ve küçük işletmelere verilen önem artıyor. Küçük girişimcilik teşviklerle  destekleniyor. Ülkemizde de toplumun sosyal ve ekonomik dokusuyla uyumlu esnaf-sanatkarın varlığını koruyacak tedbirleri alınması gerekiyor. Esnaf ve sanatkarlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız Ahilik kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Amacımız; Ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, rekabet edebilen bir esnaf ve sanatkar topluluğu yaratabilmektir" diye konuştu.

AHİLİK KÜLTÜRÜ TANITILACAK

Ahilik Haftası’nın esnaf bayramına yakışır şekilde gerçekleştirilmesi için Adana’da hizmet veren tüm esnaf ve sanatkarlar odası başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve üyelerinin duyarlı olmasını ve etkinliklere katılarak destek vermelerini isteyen Başkan Sözütek, "Ahilik, esnaf yaşamına belirli kaideler getirerek, insanların maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını gidermeyi, toplumsal düzeni sağlamayı kendine amaç edinmiş bir sistemdir. Bunu gerçekleştirmek için de sanat, ticaret, dayanışma ve yardımlaşmayı yöntem olarak kullanmıştır. Bizler de hafta kapsamında Ahilik kültürünü geniş kitlelere hem anlatacak hem de tanıtacağız. Esnafımızın da, Ahilik kültürünü halka tanıtacak bu etkinliğe gönülden destek vereceğine inancımız tamdır. Bu vesile ile başta Adanalı esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramını kutluyorum" ifadelerini kullandı.

KUTLAMA PROGRAMI

Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı  kutlamaları kapsamında Adana'da ilk tören 16 Eylül Pazartesi günü Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilecek. Saat 09:45'te İl Kutlama Komitesi tarafından Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak, saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okunacak. Kutlama Komitesi daha sonra sırasıyla, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı  Zeydan Karalar ve Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek'i makamında ziyaret ederek kutlamalar hakkında bilgilendirecek. Akşam saatlerinde ise yılın Ahisi, yılın kalfa ve çırağıyla, Ahilik İl Kutlama Komitesi Üyeleri, bando eşliğinde üstü açık araçla şehir turu atacaklar.

Etkinlikler, 17 Eylül Salı günü saat 16:30'da Tarihi Büyüksaat kulesi önünde yapılacak kutlamalarla devam edecek. İl Kutlama komitesi ile esnaf ve sanatkarlar Küçüksaat önünde bir araya gelerek Tarihi Büyüksaat kulesine doğru yürüyüşe geçecek. Büyüksaat kulesi önündeki kutlamalar ise, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmaları, yılın Ahisine kaftanını giydirilmesi, yılın Ahisi, kalfası ve çırağına ödüllerinin verilmesi ile devam edecek. Yöresel halk oyunları gösterilerinin sunulacağı ve esnaf ziyaretinin yapılacağı kutlamaları izleyen misafirlere, Ahi yemeği, ayran ve tatlı ikramında bulunulacak.

Adana'daki Ahilik Haftası kutlamaları, 18 Eylül 2019 Çarşamba günü gerçekleştirilecek etkinliklerle son bulacak.